]]>

DeFacto

Dansk Erhverv: Giv 50.000 kr. til rengøringen

Sverige har givet privatforbruget en gevaldig vitaminindsprøjtning med en hjemmeserviceordning, der giver op til 50.000 kroner i tilskud til fx rengøring og børnepasning.

Af Charlotte Kiberg

Mens danskerne holder godt fast i deres penge, er der anderledes gang i økonomien på den anden side af Øresund. Og nogle af hemmelighederne bag Sveriges ’tigerøkonomi’ er noget så jordnært som gulvvask, hundeluftning og børnepasning.

Det mener i hvert fald Dansk Erhverv, som opfordrer regeringen til at kopiere den svenske hjemmeserviceordning. Ordningen giver en rabat på 50% med et øvre loft på hele 50.000 kroner pr. person.

”Vi ved, at 416.000 svenskere alene sidste år benyttede sig af muligheden for at få tilskud til rengøringen. Og den store popularitet har betydet, at der siden ordningens start er opstået en helt ny sektor af iværksætterfirmaer, som beskæftiger sig med hjemmeservice. Et par hundrede virksomheder er blevet til næsten 15.000 – jobpotentialet er nærmest enormt,” siger Bo Sandberg, cheføkonom i Dansk Erhverv.
 
Den danske pendant til den svenske hjemmeserviceordning, Boligjobordningen, blev indført i 2011. Men med regeringens nye finanslovsforslag forsvinder både renoverings-, service- og husholdningsdelen helt. I Dansk Erhverv undrer man sig.

Ingen rabat til snævre grupper

”Regeringen vil blive målt på, om den kan finde ud af at skabe vækst og beskæftigelse. Og nu ser den bort fra et årligt beskæftigelsespotentiale på mindst 5.000 job. Og så er det oven i købet job til mennesker, som i dag befinder sig på kanten af arbejdsmarkedet – de ufaglærte, dem med anden etnisk baggrund og ledige,” siger Bo Sandberg.

Men fra regeringens side holder man fast i beslutningen om at udfase den danske ordning.

”Det nytter ikke noget at tro, at man kan vende bøtten og skabe generel optimisme og vækst ved at støtte snævre grupper. Det kræver det lange, seje træk, som regeringen lægger op til i sin 2020-plan,” siger Andreas Steenberg, erhvervsordfører for Radikale Venstre

”Jeg ved ikke, hvorfor det fungerer i Sverige, men vores erfaringer med Boligjobordningen viser, at omkostningerne langt overstiger udbyttet. Der er blevet skabt alt for få job for skatteydernes penge,” siger han.