]]>

DeFacto

Opskriften på succes: Hyr en højtuddannet

Krisens vindervirksomheder har en djøfer, magister eller ingeniør i sit brød. Det er, fordi højtuddannede er gode til innovation – mange slags innovation.

Af Charlotte Kiberg

Små og mellemstore virksomheder med højtuddannede på lønningslisten har dobbelt så stor chance for at vokse som de virksomheder, der fortsætter med en gammeldags medarbejdersammensætning. Det viser en ny undersøgelse fra DeFacto og AE-rådet. 

Analyse om jobskabelse og jobnedlæggelse under krisen

Hovedresultater fra analysen

Blandt de små og mellemstore virksomheder med højtuddannede ansat er 39% vokset under krisen. Det samme er kun lykkedes for halvt så mange af de virksomheder, der endnu ikke har ansat deres første akademiker. 

”Virksomheder, der ansætter medarbejdere med længere uddannelser, er simpelthen meget bedre til innovation, og innovation skaber højere vækst,” forklarer Anders Sørensen, professor ved Økonomisk Institut på CBS og medlem af regeringens Produktivitetskommission. Han tilføjer: ”Selv det at ansætte humanister betyder, at virksomhederne vokser hurtigere.”

Innovation mere end teknik

”Vi forbinder tit innovation med teknologi og ingeniører. Men den innovation, der får virksomhederne til at vokse og producere mere, er også organisatorisk innovation og markedsføringsinnovation,” uddyber Anders Sørensen.

 Organisatoriske fornyelser er fx nye måder at lede eller aflønne på. Nye markedsføringsmetoder kan være et nyt markedsføringskoncept eller ændringer i et produkts design, salgskanaler eller pris. Og succesfuld nytænkning vil ofte afhænge af samspil mellem forskellige typer innovation. 

”Innovationsaktiviteter bliver især omsat til højere produktivitetsvækst, hvis en virksomhed har ansat højtuddannede med forskellige uddannelser og kompetencer, der supplerer hinanden. Så kan man fx investere i udvikling af nye produkter og skabe attraktive designs på én gang,” siger Anders Sørensen.  

En giver job til tre

Men er løsningen på ledigheden blandt faglærte og ufaglærte så at ansætte flere højtuddannede? I hvert fald delvist, mener formanden for Dansk Metal, Claus Jensen. 

”Man kan populært sige, at en højtuddannet skaber arbejde til tre faglærte på sigt. De virksomheder, der formår at koble akademikere tæt til produktionen, oplever nogle klare og positive effekter,” siger han.

”Veluddannede medarbejdere er faktisk den stærkeste forsikring mod nedgang – især i krisetider. DeFactos undersøgelse understreger, at der er behov for et dobbelt uddannelsesløft, hvor ufaglærte bliver løftet til fuldt faglært niveau, og endnu flere faglærte får en videregående uddannelse. Vi får simpelthen brug for færre uden uddannelse og flere med en uddannelse,” siger Claus Jensen.

 

Virksomhederne med vækst i beskæftigelsen