]]>

DeFacto

Vi finder os i mere

Vi ændrer adfærd for at undgå at blive den næste, der bliver prikket. Men vi kan lige så godt indstille os på, at arbejdsmarkedet har forandret sig, siger ekspert.

Af Charlotte Kiberg

Hvis du oplever, at dine kolleger er blevet noget selvpromoverende. At det er almindeligt at gå på arbejde med 38,9 i feber. Og at det sjældent sker, at nogen sætter spørgsmålstegn ved noget på jobbet – så er din arbejdsplads ikke helt unormal.

Hver tredje dansker har nemlig ændret adfærd på jobbet i løbet af det sidste kriseår. Og hvis du er i tvivl om din jobsikkerhed, er sandsynligheden for, at du opfører dig anderledes, markant større, viser en undersøgelse, Epinion har gennemført for DeFacto.

Læs om undersøgelsen her

Danskere med ændret adfærd 

”Fyringer og nedskæringer er ikke længere noget, der pludselig sker. Det er blevet en del af vores hverdag, og det får os til at ændre adfærd: Vi forsøger at rette ind efter en forestilling, en fantasi om, hvad ledelsen vil have,” siger arbejdspsykolog ved Aalborg Universitet Einar B. Baldursson.

Hver fjerde vil væk

”Vi bruger en masse kræfter på ikke at gøre os negativt bemærkede. Vi tager ikke lige den dag hjemme hos vores syge barn. Vi brokker os ikke over for meget arbejde. Beder ikke om mere i løn. Og vi går meget langt for at skjule vores fejl i stedet for at erkende, at vi måske er ude, hvor vi ikke kan bunde,” forklarer Einar B. Baldursson.

Dårligt psykisk arbejdsmiljø får forståeligt nok mange til at ønske sig væk. Hver fjerde håber på at skifte job inden for et år. Og tallet er dobbelt så stort for den gruppe, der ikke føler sig sikre i deres job. Til gengæld er det langt fra alle, der får gjort noget ved sagen. 40% af de usikre skriver rent faktisk ansøgninger, men det gør kun 18% af den øvrige gruppe.

Ualmindeligt hårdføre

”For det første er der ikke så mange job at søge. Og for det andet er danskerne nogle ualmindeligt hårdføre medarbejdere. De holder ud, indtil belastningen er så stor, at de risikerer at havne i en alvorlig krise,” siger Einar B. Baldursson. Han råder arbejdsgiverne til at skabe tryghed ved at værne om ærlighed og tillid. I disse år betyder det, at man taler åbent om frygten for fyringer, og at eventuelle afskedigelser sker efter gennemskuelige kriterier.

”Danskerne er det mest fleksible og omstillingsparate folk i verden. De gør gerne en ekstra indsats, fordi det er vigtigt for dem at kunne stå ved resultatet. Hvis lysten, stoltheden og de høje mål forsvinder ud af arbejdsmoralen, mister vores arbejdsstyrke noget helt unikt,” siger han.

Ikke gift med dit job

I Dansk Arbejdsgiverforening er arbejdsmiljøchef Karoline Klaksvig grundlæggende enig med Baldursson. ”Medarbejdertrivsel og gensidig tillid er en forudsætning for høj kvalitet og evnen til innovation, og i DA ville vi også hellere have gode tider og mindre jobusikkerhed. Men vi bliver alle sammen nødt til at indstille os på, at vi er på vej mod et arbejdsmarked, hvor man ikke er gift med sit job og modtager et guldur efter 40 års tro tjeneste,” siger hun.

"Arbejdsmarkedet forandrer sig meget hurtigt – og det samme gør kravene til medarbejderne. Hvis man ser lidt mere dynamisk på sit arbejdsliv, er man mindre sårbar den dag, man måske bliver afskediget,” siger Karoline Klaksvig.