]]>

DeFacto

Pressede virksomheder hyrer akademikere

Antallet af private virksomheder, der kastede sig ud i at ansætte deres første akademiker, faldt med en fjerdedel, da krisen satte ind. Nu ansætter især de små virksomheder igen akademikere for at klare sig i konkurrencen

Af Charlotte Kiberg

Efter et gevaldigt dyk på 26% i krisens første år er antallet af private virksomheder, der ansætter deres første akademiker, på vej op igen. Traditionen tro er det stadig først og fremmest de store virksomheder, der har akademikere på lønningslisten.

Men ikke desto mindre er det især de små virksomheder med under ti ansatte, der tegner sig for den mest markante udvikling. Små virksomheder – for eksempel elektrikeren, automekanikeren eller pr-virksomheden – har fordoblet deres ansættelser af første akademiker fra 1995 til 2010.

Lige under 6% af de små virksomheder havde en akademiker ansat i 1995. I 2010 har næsten 11% af de små virksomheder ansat deres første akademiker, viser en ny analyse, som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har lavet for DeFacto.

Ansættelser opdelt efter akademikerens hovedområde

Det betyder, at lige så mange små virksomheder som før krisen ansætter deres første akademiker, mens de større virksomheder stadig kæmper for at komme helt tilbage på niveau.

Læs analysen her

En benhård anledning

”Konkurrencen bliver skærpet i en krisetid, og derfor spørger de små virksomheder sig selv, hvad de kan gøre for at øge deres produktivitet, udvikle sig og finde nye kundesegmenter. En akademiker kan bidrage med det boost af ny viden og tænkning, der skal til for at komme styrket ud af krisen,” siger Sidsel Dyrholm, chef for MMV & Entrepreneurship hos DI og fortsætter:

”Når vi i dag ser en fordobling i antallet af små virksomheder, der ansætter akademikere, skyldes det både behov og tilvænning. Flere har fanget budskabet om, at det kan betale sig. Og krisen har givet en benhård anledning til at handle.”

Ifølge DeFactos analyse kan en virksomhed, der ansætter sin første akademiker, regne med at se resultater allerede inden for tre år. De har en beskæftigelsesudvikling, der er 7,1% større end arbejdssteder, der ikke har ansat en akademiker, og det svarer til, at hver akademiker skaber job til 1,2 faglærte eller ufaglærte kolleger.

Enormt jobpotentiale

Der er store forskelle på, hvor det er mest udbredt at ansætte den første akademiker. Stigningen er størst i og omkring de store byer og blandt virksomheder inden for administration, undervisning og sundhed, kommunikation samt vidensservice. Men interessen for at ansætte første akademiker er slået igennem inden for alle brancher, og ikke mindst er industrien kommet godt med.

”Mange virksomheder er stadig usikre på, hvad man kan bruge en akademiker til. Det handler om at blive ved med at fortælle de gode historier og lade de positive erfaringer sprede sig som ringe. Men tendensen vil med sikkerhed fortsætte, vi har kun set begyndelsen af et enormt jobpotentiale,” siger Sidsel Dyrholm.