]]>

DeFacto

Djøf mener

Kommentarer fra to af Djøfs formænd

Lisa Herold Ferbing, formand for Djøf

Kandidater får stort set det samme i SU, som de betaler i skat

”Mange universitetsstuderende arbejder så meget ved siden af studierne, at de betaler lige så meget i skat, som de modtager i SU. Så vi kan godt slå fast, at de ikke er forkælede. De arbejder tværtimod for meget, fordi de er nødt til det. Men det forsinker studierne. Djøf anbefaler, at studiejob ikke overstiger 15 timer om ugen.”

”Regeringen får ikke held med at presse de unge hurtigere gennem studierne, så længe der ikke er arbejde til dem bagefter. For så vælger mange at udbygge cv’et med studiejob i stedet for at skynde sig ud i ledighed. Den effektive vej til hurtigere færdiggørelse er simpel: Skab job til de nyuddannede kandidater.”

Færre job, flere om buddet og lavere løn

"De studerende er ikke gratister i krisen. De er ramt fire gange hårdere på deres erhvervsindkomst end de fleste andre på arbejdsmarkedet. Vi har hørt et politisk flertal kræve, at det nu er på tide, at de studerende også yder deres bidrag. Men det har de allerede gjort.”

Studerende vil have nye boliger med i vækstpakken

”Når regeringen vil have, at 60% af de unge skal tage en videregående uddannelse, bør den også tage ansvar og sikre, at de har et sted at bo, de kan betale. Der er brug for flere og billigere studieboliger nu, ikke engang ude i fremtiden. Djøf støtter, at byggeri af ungdomsboliger tænkes ind i regeringens vækstpakke. Uddannelse er trods alt vejen til vækst.”

Malerens Morten arbejder mest

”Den sociale arv i uddannelserne er langt fra brudt. Akademikerbørn finder stadig både lettere ind på studierne og frem til de gode studiejob. Halvdelen af de universitetsstuderende har forældre uden videregående uddannelse. Det går den rigtige vej. Men det er en udvikling, vi skal værne om. Anstændige levevilkår er en forudsætning for, at den gode udvikling ikke bliver brudt.”

Louise Amtrup Hansen, formand for Djøf Studerende

Tandlægen må vente

Studerende kan ikke bare skære ned på fest og ferierejser, for den slags er der slet ikke plads til på et SU-budget. Djøf foreslår, at studerende skal kunne trække arbejdsredskaber fra i skat. Helt ligesom lønmodtagere. Vi kan ikke gennemføre vores studier uden computer, bøger eller andre vigtige redskaber. Men vi har reelt ikke råd til dem på en SU.”