Ufrivilligt ledige
Indtægten fra studiejobbet udgør i dag en langt mindre del af den samlede økonomi for studerende, end den gjorde tilbage i 2008. Størst er forskellen for de studerende på den erhvervsfaglige grunduddannelse, hvor erhvervsindkomsten fra at udgøre halvdelen af den samlede indkomst i 2008 i 2010 kun bidrog til det samlede budget med en tredjedel.
”Og der er ingen grund til at tro, at det er et frivilligt afkald på arbejde. Studerende arbejder, fordi de er nødt til at arbejde. Og derfor er de akkurat lige så ufrivilligt ledige som andre, når de ikke kan få et job,” vurderer Flemming Ibsen.
Sammenlignet med den øvrige arbejdsstyrke er de studerende samtidig hårdt ramt af en negativ lønudvikling under krisen. Danskernes timeløn steg realt i snit 1,3% fra 2008-11. I samme periode dykkede de studerendes timeløn med op til 6%. Hvis man regner lavere beskæftigelse, færre timer og lavere timeløn sammen, har de unge samlet set mistet 16-24% af deres erhvervsindkomst. Den øvrige arbejdsstyrke har ”kun” haft et tab på 5% fra 2008 til 2011.
