Af Mikkel Arre, dk¤djoef¤mia
Midaldrende mænd har magten i de danske byråd. Ved kommunalvalget i 2009 ramte lokalpolitikernes gennemsnitsalder 53 år, og både forskere og politikere udtrykte bekymring over den store aldersskævhed.
Situationen kan imidlertid ændre sig, når danskerne går til de kommunale stemmeurner den 19. november.
Traditionelt har det været svært at få såvel helt unge medlemmer som småbørnsforældre til at stille op. Men der er tegn på, at partierne har fået bedre styr på en af de store rekrutteringsudfordringer, siger Ulf Hjelmar, kommunalforsker hos Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning (KORA).
”Vi ser i højere grad unge og mere karriereorienterede folk søge kandidatur til byrådene. Samtidig sidder byrådsmedlemmerne i knap så mange perioder som tidligere, hvilket også giver bedre plads til de unge,” siger Ulf Hjelmar.

Kandidatlisterne til kommunalvalget den 19. november er endnu ikke færdige. Men meldingerne fra det lokale bagland bekræfter Ulf Hjelmars pointe. Sådan lyder det fra landets to største partier.
”Vores kommunalforeningsformænd siger samstemmende, at der er en større bredde i kandidatfeltet end tidligere, og at der er flere unge, end vi er vant til,” siger Claus Richter, partisekretær i Venstre.
Også på Socialdemokraternes partikontor er indtrykket, at kandidatskaren bliver mere varieret ved det forestående valg. Bl.a. fordi der er opstået et større engagement i politik blandt nogle grupper af unge.