]]>

DeFacto

Tre ud af fire tror på opsving

Befolkningen ser lyst på fremtidsudsigterne for dansk økonomi. Der er dog ingen hurtige forbedringer forude, påpeger bankøkonom.

Afdk¤djoef¤mia¤ Mikkel Arre

Der er lys forude for den danske samfundsøkonomi. Efter et halvt årti med bankkrak, faldende boligpriser og massefyringer tror et stort flertal i befolkningen på, at vi er på vej ind i en ny opgangstid.

Nærmere bestemt mener 73%, at den danske økonomi er på vej op. Det viser en spørgeskemaundersøgelse, Epinion har foretaget på vegne af DeFacto.

Faktaark: Beskæftigelse, forbrug og jobadfærd - en befolkningsundersøgelse. December 2013

Den optimisme vækker genklang hos Las Olsen, privatøkonom i Danske Bank.
”Det er også vores vurdering, at dansk økonomi er ved at få det bedre. Svarene i undersøgelsen stemmer desuden godt med, hvad vi har set i lignende undersøgelser. Når folk skal vurdere den økonomiske situation, er der i øjeblikket en sjælden grad af enighed om, at situationen er blevet bedre, og at der er udsigt til, at den bliver endnu bedre,” siger han.

Bankens forventning om, at økonomien er på vej mod bedre tider, bygger især på, at der er positiv vækst i landene i eurosamarbejdet. Det fremskridt kan skubbe bag på den danske udvikling. Men her og nu kommer der næppe nogen store skift i forbrugsmønstrene i Danmark.

”Det går opad, men meget langsomt. Opsvinget er svagt, og det er måske også den opfattelse, de fleste danskere går med. Derfor kan det være, at tilliden til økonomien reelt ikke er så høj, som det umiddelbart kan se ud til,” siger Las Olsen.

Går man tættere på folks egen økonomi, viser Epinions undersøgelse da også, at mange mener, at deres egen arbejdsplads eller branche stadig har det svært. 36% af de offentligt ansatte kan således ikke se lys forude for økonomien på deres arbejdsplads. Det gælder for halvt så mange i den private sektor.

Sirupeffekt i vente

At optimismen hos den danske befolkning altså kommer med visse forbehold, er en af forklaringerne på, at væksten i privatforbruget er begrænset. Samtidig gør den afdæmpede forbedring af beskæftigelsen, at befolkningen kun langsomt får flere penge mellem hænderne, forklarer Las Olsen.

Sådan bedømmes den danske økonomi af ledige og beskæftigede - angivet i procent

”Ser vi tilbage til 2007, var privatforbruget højere end folks indkomst. Det gav fin mening på grund af husprisernes stigning. Den situation, vi har i dag, er, at forbruget kun er en smule mindre end indkomsten. Så jeg mener ikke, at der er et kæmpe opdæmmet forbrug, der venter på at blive udløst, så snart tilliden er der.”

Der er altså ikke en ketchupeffekt på vej?
”Nej, det mener jeg bestemt ikke. Det er snarere en sirupeffekt, hvor der sker langsomt glidende stigninger i forbruget.”

Djøf mener

Allan Luplau, formand for Djøf Privat:

"Sidst, vi havde lidt spirende opsving, blev det slået tilbage af økonomiske indgreb. Nu er der lidt optimisme på vej igen. Den skal have lov til at leve denne gang. Der er ikke grund til at frygte en ketchup-effekt. Vi har brug for initiativer, der skaber nye arbejdspladser, så navnlig de unge kan få en chance for at komme i arbejde. Vi kommer ikke i gang for alvor, hvis vi har tabt de unge."

Torben Gross
Torben Gross, Pressechef
Telefon: 33 95 99 29