Dansk skepsis over for kvinder som ledere
Lynn Roseberry er lektor ved Copenhagen Business School med ekspertise i køn og ledelse. Hun er enig med Nina Smith i, at den lange barselsorlov kommer til at understøtte kønsstereotyper om, at kvinder er omsorgsgivere, som er tæt knyttet til deres børn, mens mænd er arbejdsomme forsørgere, der egner sig som ledere.
Under arbejdet med bogen 'Bridging the Gender Gap', som hun og Johan Roos udgav i 2014, interviewede hun topdirektører, ledere og HR-chefer i private og offentlige virksomheder i Danmark. Her oplevede hun, at der er en udbredt opfattelse af, at kvinder og mænd er fundamentalt forskellige – enten af biologiske eller af socialt betingede årsager.
”Når jeg præsenterer selv højtuddannede mennesker for forskning, der viser, at mænd og kvinder ikke adskiller sig ret meget fra hinanden, nægter de at tro på det og siger ’det kan godt være, men jeg tror nu, at der er en forskel’.”
Den forestilling er ikke et isoleret fænomen blandt topchefer. I en Eurobarometer-undersøgelse fra 2012 erklærede 49% af danskerne sig enige i, at kvinder er mindre interesserede i lederstillinger end mænd. I ingen andre EU-lande er der så stor skepsis, og kigger man lige over Øresund, har blot 16% af svenskerne samme holdning.
Ifølge Lynn Roseberry kan en forklaring være, at en stor del af danskerne mener, at der allerede er opnået ligestilling. Når det standpunkt støder sammen med statistik om den faktiske kvindeandel i direktionerne, slutter mange sig frem til, at kvinder nok slet ikke vil være ledere, siden de ikke bliver det. Der er godt nok ikke forskningsmæssigt belæg for at konkludere, at kvinder skulle være mindre interesserede eller ambitiøse, men det er en rar konklusion at kunne drage for danskere.
”Diskrimination er et stort tabu i Danmark. Det opfattes som noget meget pinligt. Derfor bliver det hele nemmere, hvis man kan forklare situationen ved at sige, at det er kvindernes eget valg eller har naturlige årsager, for så er det ikke nogens skyld,” siger Lynn Roseberry.
