]]>

Sådan finder du vej til et grønt job

De grønne jobmuligheder er i hastig vækst i disse år. Der kommer flere og flere vigtige opgaver, som arbejdspladser skal have løst, og det giver nye muligheder for at arbejde sammen på tværs af fagligheder, brancher og sektorer

På alle arbejdspladser skal der skabes nye og mere bæredygtige måder at arbejde på. Det er ikke længere kun snak og politiske aftaler, det er reelle og konkrete arbejdsopgaver, der kræver alt fra analytiske og kommunikative kompetencer til god og effektfuld projektledelse.

Vi kan se, at arbejdspladser foretrækker profiler med en basisviden om bæredygtighed, og som kender lidt til tendenser og opgaver, der skal løses. Du behøver ikke læse en overbygning til din uddannelse, men hvis det bæredygtige område er nyt for dig, er det en god idé at starte med lidt bred research for at blive fortrolig med gængse udtryk og mulige arbejdsopgaver:

  • Find 20 stillingsopslag, hvor ord som cirkulær økonomi, bæredygtighed og verdensmål indgår.
  • Læs de 30 største virksomheders grønne strategi og politikker. Det står oftest som noget af det første på deres hjemmesider eller i deres årsrapporter.
  • Undersøg, hvad din egen kommune og nabokommunerne gør. Mange kommuner har medarbejdere ansat til at udvikle borgernære, konkrete grønne løsninger, der påvirker vores hverdag.
  • Kend til de fælles grønne politiske mål, som den danske regering og EU pejler efter.
  • Læs de store rapporter om det grønne danske arbejdsmarked. Kig fx på de udgivelser, der kommer fra tænketankene og Gate21.
  • Abonner på grønne nyhedsbreve, og følg grønne influencers, der taler til dit interessefelt. Børsen har fx et tillæg om bæredygtighed om tirsdagen, som er gratis og tilgængeligt for alle.

Når du har indsamlet lidt basisviden og pudset din grønne lingo af, er du klar til at gå mere målrettet til værks.

Find de grønne jobs

For et par år siden skulle man lede længe efter de grønne job. Nu er den grønne måde at arbejde på, at effektivisere på og at skabe god forretning på, blevet en naturlig del af de fleste virksomheder, og opgaverne kan være placeret mange steder i forretningen. Vær derfor lidt bred i din tilgang, når du går i gang med at søge: 

  • Brug grønne søgeord på Jobunivers, Jobindex, jobistaten, LinkedIn, Graduateland og Googles nye jobsøgningsfunktion.
  • Hold dig opdateret på de gode søgeord ved at følge nyheder om grøn omstilling og ved at læse stillingsopslag, virksomheders grønne strategier osv. (Se rådene ovenfor). Du kan også bruge FN’s 17 verdensmål som pejlemærke og søge specifikt efter dem.
  • Typiske jobfunktioner og brancher, du kan kigge efter, er: indkøb, strategi, konsulentbranchen, byggeri, kommunikation, kommuner med borgernære opgaver, investeringer og rådgivning.

Søg jobbet

Når du har fundet et specifikt job, du gerne vil søge, eller en virksomhed/organisation hvor du vil søge uopfordret, er du klar til at gå i gang med din konkrete jobsøgning:

  • Skriv en god og motiveret ansøgning. Brug gerne Djøfs templates og skabeloner, som passer perfekt - også til at søge et grønt job.
  • Vær konkret i den ansøgning. Det bliver opfattet som et stort plus, at du kender til en virksomheds grønne initiativer.
  • Hvis du søger uopfordret, så find den konkrete bæredygtige opgave, du vil foreslå at være med til at løse for en virksomhed, inden du kontakter dem.

Vores erfaring er, at virksomheder fokuserer på den brede akademiske platform, som de fleste Djøf-medlemmer har, og vigtigst af alt på dit drive og din motivation for at arbejde med grøn omstilling, grøn investering eller grøn projektledelse. Så det må du endelig lade skinne igennem.  

Det positive er, at der er brug for mange forskellige slags profiler. Så fokuser på det, du kan, og hold dig ikke tilbage.

Grøn karriere?

Find gode råd, artikler, arrangementer, netværk og kurser på Djøfs side om grøn omstilling som karrierevej.

Se siden om grøn karriere