Agil strategieksekvering i Danske Bank
Hos Danske Bank er metoden blevet brugt med succes i en afdeling som en del af en større transformation mod en moderne arbejdskultur med færre siloer, større reaktionshastighed og brug af nye teknologier.
Jens Jakob Svanholt, Senior Vice President, var en del af ledergruppen, der drev transformationen: ”Det var tydeligt, at den agile strategieksekvering gav os både nye indsigter og en helt ny kultur. Vi etablerede en rytme med ugentlige møder i lederteamet foran vores taktiske tavle, og med fjorten-dages-møder i hele afdelingen (120 personer) foran en stor tavle med alle vores drifts- og projektaktiviteter. Det gav os transparens, fællesskab og dialogkultur på en ny måde.”
Parallelt med ibrugtagelsen af den agile strategieksekvering blev der også sat fokus på brug af interne sociale medier, relationer og netværk samt jævnlige fællesevalueringer.
Jens Jakob Svanholt fremhæver tre store lærepunkter ved at arbejde med tavlemøderne som strategimetode.
”Det blev tydeligt for os, at vi var gode til at sætte ting i gang. Mange ting, faktisk, og at vi med fordel kunne fokusere på færre ting ad gangen. På et tidspunkt havde vi måske 10 taktiske projekter stående i ’doing’ og ikke nogen i ’done’. Det var en øjenåbner.”
”En anden læring var, at det at holde vores tavlemøde i storrumskontoret var en invitation til dialog fra medarbejderne. Vi ledere skulle naturligvis vænne os til at diskutere i plenum, hvor alle kunne høre det. Medarbejderne kunne jo høre, at vi var uenige, eller at der var noget, vi var usikre på eller direkte ikke vidste. Og det fantastiske skete så, at nogle af medarbejderne sprang op og deltog, hvis de kunne bidrage eller korrigere os”.
”Tredje læring var, at vi fik fokuseret på det rigtige, oftere og oftere. Vi turde stoppe projekter, og kanalisere energien hen på noget, der var mere værdiskabende. Og vi turde tage hurtigere beslutninger.”
Den blivende effekt ligger ifølge Jens Jakob Svanholt i mindsettet. Den agile tilgang har spredt sig til mange projekter og teams, og har medført dialog, hyppigere justeringer og transparens.
Gør det rigtige rigtigt – og hurtigt
En verden i konstant forandring kalder på en agil strategieksekvering. Vi har som ledere behov for at kunne justere og tilpasse vores taktiske aktiviteter langt hyppigere og mere radikalt, end vi plejer. Det gælder både på virksomhedsniveau, og for de enkelte forretningsenheder, afdelinger, og teams.
Det handler om at træffe beslutninger med mindre viden, end man er vant til at have, og at evaluere, så snart læring om anvendelsesmulighed og værdiskabelse er skabt. Inspect and adapt.