Undersøgelsen giver anledning til at stille nogle fundamentale spørgsmål ved vores måde at organisere arbejdet på
- Det virker, som om erkendelsen af, at det her både har betydning for trivslen og for bundlinjen, giver mange ledere lyst til at gå videre. Flere siger, at hvis man både får en bedre ressource ud af folk og giver dem en bedre work-life-balance, så er der klart grund til at undersøge, om medarbejderne har lyst til at arbejde mere hjemme på længere sigt, fortæller Navrbjerg, som derfor vurderer, at læringen efter krisen kan sætte skub i nye arbejdsorganiseringer på danske arbejdspladser.
- Vi ved, at de mere progressive arbejdspladser allerede længe har arbejdet med hjemmearbejde som en mulighed. Men hvis det her betyder, at mange flere, og også mere traditionelle organisationer, overvejer at gå i samme retning, kan det få vidtgående effekter.
Er det tid til at revurdere den social kontrakt?
Potentielt set mener forskningslederen, at vi muligvis står i den spæde begyndelse til et opgør med den traditionelle arbejdsorganisering, som vi har anvendt i århundreder.
- Undersøgelsen giver anledning til at stille nogle fundamentale spørgsmål ved vores måde at organisere arbejdet på. Ét er, om det fortsat giver mening at kræve, at vi alle møder ind på kontoret, når vi har set, at vi er lige så produktive derhjemme. Et andet, om der overhovedet længere er behov for kontrol over, hvad medarbejderne bruger tiden på, når mange tilsyneladende fint er i stand til selv at tilrettelægge arbejdet, siger Steen Navrbjerg.
Hvilket ifølge forskeren giver grund til at spørge, om den sociale kontakt, som hele vores arbejdsorganisering er bygget op omkring, bør revurderes.
- Den sociale kontrakt har siden starten af industrialiseringen slået fast, at arbejdsgiveren betaler et bestemt beløb for en bestemt tid, som arbejdstageren så lægger i virksomheden hver dag. Men undersøgelsen her viser jo, at helt andre præmisser også er vigtige for medarbejderne end bare arbejdstiden og lønnen. Nemlig friheden til selv at tilrettelægge arbejdet og til at få den til at smelte mere sammen med fritiden og familielivet. Når medarbejdere har den frihed, så betyder det åbenbart mindre, om man skal arbejde fem timer mere om ugen til samme løn. Og det stiller spørgsmålstegn ved de basale præmisser i den sociale kontrakt, siger han.
Mere hjemmearbejde forandrer behovet for ledelse
Og hvis præmisserne for den sociale kontrakt ændrer sig og kommer til at bryde med hele ideen om faste arbejdstider og fast arbejdsplads i fremtiden, mener Steen Navrbjerg, at præmisserne for ledelse, som vi kender den i dag, potentielt set kan gøre det samme.
- Jeg tror fortsat, at vi får brug for ledere og for ledelse fremover. Men hvis medarbejderne kommer til at tilbringe det meste af arbejdstiden derhjemme og selv tilrettelægger, hvornår de arbejder og holder fri, så giver det sig selv, at ledelse kommer til at se helt anderledes ud end i dag, siger han og peger på, at undersøgelsen også her giver nogle indikationer.