For nogle år siden blev Helle Hein hidkaldt af en afdeling i et forsikringsselskab, hvor medarbejderne ofte følte sig demotiverede og frustrerede. De var veluddannede og dygtige, havde interessante opgaver og en engageret ledelse med både gåpåmod og stor trang til stadig fremdrift i en kompleks hverdag.
For ledelsen lå det lige for ikke at sætte alt for faste mål – ’for målet flytter sig jo hele tiden’. For deres medarbejdere var de manglende målsætninger en kilde til meningsløshed og belastning – ’for hvordan kan vi vide, om vi nogensinde er færdige, hvis vi aldrig ved, hvornår vi har nået målet?’.
- Forestil dig, at medarbejderne her halser derudaf som tændte og energiske væddeløbsheste, mens ledelsen står på sidelinjen og begejstret råber: ’Vi er aldrig i mål!’. Da vi gik ind og analyserede afdelingen, var det tydeligt, at medarbejderne her havde brug for mere faste mål og en fest indimellem, når de var nået. De var ligevægtssøgende, mens ledergruppen var udpræget spændingssøgende og trivedes med ved at være ude af deres komfortzone og på ukendt land. For dem var idéen om faste mål uambitiøs og misforstået, mens mål for medarbejderne var en forudsætning for følelsen af at have løst opgaven – og opleve ligevægt, når de kom i mål, fortæller motivationsforsker Helle Hein, der i sin nyeste forskning netop opfordrer til, at ledere og organisationer i højere grad bliver opmærksomme på menneskers forskellige mentale programmering.
For skal man forstå stress og ikke mindst kilderne til stress, er det vigtigt at forstå, at stress ikke opstår ud af det blå hos individet. Stress opstår i mødet mellem den, der udfører arbejdet; den opgave, der skal udføres; og rammerne for at udføre opgaven. Derfor er det, mener Helle Hein, vigtigt at indtænke medarbejderens mentale programmering, opgavens karakter, og rammerne for opgaveløsningen, og derfor opererer hun i sin forskning med både mental programmering hos den enkelte, begrebet spændingsbelastning (som ikke må, men ofte forveksles med stress) og i alt fire forskellige stressformer: burnout, boreout, moralsk stress, og eksistentiel stress. Kun burnout er i dag almindeligt (aner)kendt, mens de tre øvrige stressformer er oversete kilder til stress, som kalder på vidt forskellige løsninger og modgifte.
Ligevægt eller spænding
- Det djævelske ved stressformerne er, at de har præcis samme fremtrædelsesform og samme symptomer på overfladen som de klassiske stresssymptomer, nemlig søvnløshed, hovedpine, svimmelhed, appetitløshed, ulyst, træthed, irritabilitet, koncentrationsbesvær, nedtrykthed, indesluttethed, manglende engagement og så videre, siger Helle Hein, der har forsket i stressformer med flere vidensarbejdspladser som ’laboratorium’.