Administration er noget bøvl
Når man sammenligner Danmarks evne til at skabe vækstvirksomheder med resten af OECD-landenes, ligger vi i den tunge ende, fremgår det af Erhvervsstyrelsens såkaldte iværksætterindeks. I den seneste udgave af indekset peger styrelsen selv på, at Danmark især er udfordret, når det gælder iværksætterkulturen.
Også professor Torben Bager peger på, at iværksætterkulturen i Danmark kan blive bedre. Men skal den ændre sig, er det et langsigtet projekt, der ”ikke giver nogen gevinst inden for en regeringsperiode på fire år,” som han siger det.
Vil man have iværksætterne til at skabe flere job inden for en mere overskuelig fremtid, er der mere ræson i at se på de administrative byrder, som kan forhindre, at nystartede firmaer bliver arbejdsgiver

”I internationale undersøgelser ligger vi fantastisk højt, når det handler om, hvor nemt det er at starte en virksomhed. Men når folk bliver arbejdsgivere, skal de administrere fx løn, ferie, sygdom og barsel – og det opleves som en betydelig belastning. Selv om flexicurity-modellen gør det nemt at komme af med folk, gør udsigten til administration mange iværksættere tilbageholdende,” siger Torben Bager og foreslår en hjælpeordning, der kan guide iværksættere gennem de administrative udfordringer, som arbejdsgiverrollen indebærer.
Christian Walther Øyrabø, der er formand for Dansk Iværksætterforening, kalder det ”et potentielt vækstproblem”, der bør løses.
”Hvis jeg skulle pege på en ting, der er en hindring for nogle iværksættere, så er det den administrative byrde, der følger med, når man skal gå fra at være et enmandsforetagende til at ansætte den første medarbejder. Her kan vi med fordel sætte ind,” mener han.