]]>

Djøf

Drømmer du om udlandet?

Vil du gerne rykke din karriere til udlandet, bør du undersøge, hvad det vil have af betydning for din arbejds- og privatliv. Se her, hvad du kan kigge nærmere på.

Før du tager afsted

Drømmer du om at tage dit arbejdsliv med ud i verden, er det en unik mulighed for at krydre din karriere og privatliv med store oplevelser. Men inden du tager afsted er det en god idé at undersøge, hvorfor du vil afsted, og hvilket land der matcher dine ønsker for et udlandsophold.

Ofte tager det et godt stykke tid at realisere et udlandsophold. Fra drøm til virkelighed vil ofte tage længere tid end et normalt jobskifte. Derfor er også vigtigt, at du kender motivationen bag din udlængsel. Dit ønske vil også få stor betydning for dit privatliv.

Inden du begynder at søge job i udlandet, anbefaler vi derfor, at du tænker grundigt over, hvorfor du gerne vil afsted. Det er nemlig vigtigt, at du kender din motivation for et større skift i dit arbejdsliv, som også har stor indflydelse på dit privatliv.

Ingen har den samme bevæggrunde for et udlandsophold. Derfor er det vigtigt, at du kender dine. Ofte kan det være en blanding af flere. Og alle grunde er legitime.

Her er et par spørgsmål, som måske kan hjælpe dig lidt på vej:

  • Er det en jobmulighed, som du bare ikke kan sige nej til?
  • Er det en unik mulighed for at udvikle dine kompetencer og dit netværk?
  • Er det ældgammel drøm om at prøve at bo i andet land end Danmark?
  • Er det kærkommen muligheden for at slippe for det danske vintervejr?
  • Er det en kombination af flere grunde?

Brug spørgsmålene til at finde din motivation. Herefter kan du begynde at kigge nærmere på, hvilket land du skal søge job i.

Valg af land

Her er 8 punkter, som du kan bruge til at finde et land eller by, som er mest attraktive for dit arbejds- og privatliv.

Geografi

Geografien er et godt sted at starte for at blive afklaret. Udlandet er som bekendt ikke ét land. Og der er mange faktorer, der kan pejle dig ind på, hvor du i sidste ende har lyst til at rejse hen.

Måske er dit ønske så specifikt, at udlandet kun er interessant for dig, hvis du kan arbejde i Paris eller New York. Andre gange kan det være jobbets karakter eller sydens sol, som trækker i dig.

Er dit ønske at arbejde i et internationalt miljø, behøver du måske slet ikke at rejse ud. I stedet kan du overveje et job i en international virksomhed eller organisation i Danmark med mange rejsedage og kolleger i udlandet.

Sprog

Sproget er vigtigt for, at du lykkes i dit job. Fx er der nok en del lande og byer, som allerede nu ikke er relevante for dig på grund sproget. Taler du ikke lokalsproget i et ønsket land, bør du også overveje, hvad det kan få af betydning for din hverdag.

Selvom du lander i en international virksomhed, hvor det professionelle sprog er engelsk, så kan hverdagens trivialiteter fortsat blive vendt på det lokale sprog over kaffemaskinen. Og det skal ikke undervurderes, hvor vigtigt det er for din trivsel på arbejdspladsen.

Derudover gælder det i visse lande eller virksomheder, at det lokale sprog er en forudsætning for, at du overhovedet kan lande et job. Overvej derfor altid, hvad det kommer til at betyde for dig, hvis du ikke kan tale det lokale sprog.

Kultur

Den lokale kultur kan få stor betydning for dig og din families trivsel i udlandet. Selvom du blot drømme om et arbejde et sted i Nordeuropa, vil du hurtigt opleve, at der kan være stor forskel på dansk kultur versus vores nabolandes. Den forskel bliver kun større, jo længere du tager væk.

Derfor anbefaler vi, at du undersøger landets leve- og arbejdsvilkår. På den måde ved du, hvad du går ind til. Det gælder både for arbejdspladsens og landets kultur. Der kan være stor forskel på danske og udenlandske arbejdspladser. Ofte kan omgangstonen være mere formel, hierarkisk – og arbejdstiden er længere og mindre fleksibel.

Derudover er der også forskellige kulturelle normer og skikke i fx Paris, Shanghai og Kabul. De kan have stor betydning for dine livsmuligheder og bevægelsesfrihed i din fritid. I mange lande har du ikke mulighed for at dyrke den samme hverdag, som du kender fra Danmark. Og i visse lande kan en manglende økonomisk eller politisk stabilitet ligefrem påvirke dig og din families tryghed.

Undersøg derfor de aktuelle livsbetingelserne i et land, så du ved, hvad det vil have af betydning for dig og din familie.

Økonomi og leveomkostninger

Overvej, hvad et udlandsophold kommer til at betyde for din økonomi. Både på kort og lang sigt. I nogle storbyer er huslejen astronomisk høj og andre steder, kan du bo for en slik. Det kan havebetydning for, hvad du har råd til i din fritid.

Rejser du med en partner og børn, kan det være, at vedkommende måske skal være hjemgående. Det kan måske skyldes, at det ikke muligt at finde et job, eller din partner skal passe jeres børn. Andre gange kan det være, at I skal leve af din indkomst i en længere periode, før din partner kan få et job.

Husk også, at lønnen nogle gange er lavere, end hvad du er vant til fra Danmark. Ofte opvejes det af andre skatteforhold. Ofte med lavere skat til følge. Uanset din private situation skal du sikre dig klarhed over dine leveomkostninger, så du eller I har råd til at leve og opleve udlandet.

Dit privatliv

Din private status spiller også ind. Der er forskel på at rejse ud på egen hånd eller med en partner og familie. Rejser du med partner og børn, kan det udfordre din muligheder for at rejse ud. I skal tage hensyn til skolekrav, pasning af børn, økonomi, arbejde til din partner, fritidsforhold med videre.

Derfor er det utrolig vigtigt, at I har forventningsafstemt jeres behov. Ofte tager vores medlemmer hjem fra udlandet, fordi børnene skal begynde i skole, eller fordi partneren ikke trives. Derfor er det vigtigt, at I indstiller jer på, at det er en anderledes hverdag, I kommer til at møde i udlandet. 

Bemærk, at der kan være større udgifter at få dine børn i skole i udlandet. Derudover kan der være optagelseskrav på skolerne, som jeres børn skal bestå for overhovedet at kunne komme ind. Og undersøg også, hvad der er fritidsmuligheder for jeres børn.  

Kig også på pasningsmuligheder. I visse lande er der daginstitutioner. Andre steder er au-pair eller barnepiger normen. For nogen kan det være mest naturligt, at det er den medfølgende partner, som klar skærene i hjemmet. Jeres udlandsophold vil nemlig ofte påvirke din partners mulighed for at forfølge sin karriere, fordi der er større grad af praktik i hjemmet.   

Derfor skal I tænke alle aspekter af hverdagen igennem for at sikre, at hele familien kommer til at trives i nye omgivelser langt væk fra jeres familie og netværk i Danmark.

Din tidshorisont

Hvor stor er din udlængsel? Og hvad er din bagkant? Tænk det ind i din plan. Mange søger hjem, når de får børn, da arbejdskulturen og fokus på work-life-balance i Danmark er mere attraktivt for børnefamilier.

Prøv at lægge en plan for, hvor lang tid du vil bo i udlandet, og hvad det betyder for dig og din familie. Det har også stor betydning for planlægning af jeres ophold, og hvordan I skal integrere jer i det nye land.

Jobmuligheder

Hvor vil du gerne arbejde? Og hvor er det mest muligt at få et job ud fra dine kompetencer og erfaringer? Hvis du ikke taler det lokale sprog, vil det ofte være nemmest at få et arbejde i en privat virksomhed eller international organisation.

Måske har du et særligt branchekendskab, som kan være din rettesnor. Ellers kan det være en specifik rolle, som går på tværs af mange brancher. Se også på, hvad der gør dig glad i dit arbejdsliv. Selvom du bor i det eventyrlige udland kan kedelige arbejdsopgaver godt sætte en kæp i hjulet for dit udlandseventyr.

Husk dit cv

Hver gang du skifter job, har det betydning for dit cv. Derfor bør du også overveje, hvad dit udlandsophold skal gøre for dit cv og fremtidige muligheder på arbejdsmarkedet. Du kan med fordel have fokus på typen af opgaver, når du vælger job. Det vil ofte lægge vejen til det næste job, du skal have efter dit udlandsophold. Eller hvis du fortsætter med at arbejde i udlandet.

Desværre kan du opleve, at danske arbejdsgivere ikke altid anerkender erfaringer fra udlandet. Årsagen er tit, at en dansk arbejdsgiver har svært ved at gennemskue, hvad du har med. Derfor skal du kunne oversætte dine kompetencer til en dansk kontekst, når du skal hjem igen.

En generel huskeregel er, at det private arbejdsmarked i Danmark er bedre til at tage imod udenlandske kompetencer end det offentlige.