Som topleder sidder du typisk i en direktion eller et andet ledelsesforum. Du har ansvaret for et fag eller et forretningsområdes økonomi og medarbejdere. Og her bliver empati og andre sociale kompetencer afgørende på fremtidens arbejdsmarked.
Sociale kompetencer
Det kræver først og fremmest empati og samarbejdsevner at kunne begå sig i og uden for organisationen. Du skal kunne skabe relationer og samarbejde, og du skal have kompetencer, som gør dig i stand til at håndtere stakeholdernes interesser. Som topleder skal du skabe og optimere partnerskaber, også på tværs af fagprofessioner, og du skal samtidig kunne styre ressourcer og besidde system- og problemløsningskompetencer.
Systemkompetencer
De såkaldte systemkompetencer fremhæves som noget af det vigtigste hos fremtidens topledere. Det gør de, fordi de organisatoriske og sociale systemer, vi alle indgår i, bliver mere og mere komplekse. Toplederen skal derfor have en god forståelse for det system, en organisation er, for at kunne transformere den og få alle dens mennesker til at arbejde sammen på den rigtige måde. Især er det vigtigt at kunne implementere nye strategier og processer og få dem til at fungere. Det bliver ikke mindst aktuelt, når det handler om at forstå den digitale kontekst og de muligheder, den skaber.
Personlige kompetencer
Sidst, men ikke mindst, vægtes de personlige egenskaber hos toplederen højere end hos både djøfere generelt og hos andre akademikere. De handler om at kunne skabe udvikling og vækst i samarbejde med medarbejderne. Som topleder skal du have stor motivation og overblik, være engageret eller ligefrem passioneret, fremadsynet, kreativt tænkende for at se mulighederne i markedet – og ikke mindst robust. Du skal med andre ord kunne vise vejen og få organisationen til at følge og bakke op om dig og dine beslutninger og mål. Det kræver, at du er tillidsvækkende og åben.