- Medledelse styrker organisationens og medarbejdernes samlede evne til at løse opgaver. Og medledelse skaber menneskelige arbejdspladser, fordi det giver medarbejderne større indflydelse på deres eget arbejde og den måde, de bruger deres faglighed på. Al forskning viser, at medbestemmelse og indflydelse på eget arbejde styrker trivsel, motivation og derfor også de resultater, medarbejderne leverer, siger Mette Aagaard.
Og vi har, mener hun, et akut behov for at gøre op med de industrilogikker, vi i de seneste 100 år har bygget vores organisationer og måder at arbejde på. Ganske enkelt fordi vi ikke kan tåle dem længere.
- Vi er nødt til at se på de systemer, vi har skabt, men som ikke længere er bæredygtige, og skabe nogle nye, som hjælper os – også selvom det måske tager de næste 100 år, siger hun og fortsætter:
- En logik fra industrisamfundet er for eksempel, at mennesker er maskiner. Den antagelse ved vi godt i dag ikke passer. Vi har fænomener som bored out, the big quit, quiet quitting, etisk stress osv. Fordi vi beder medarbejdere om at udføre opgaver uden de nødvendige ressourcer og rammer, overlader vi dem alene i mødet med skuffede kunder eller borgere, som ikke får, hvad de forventer. Det er i min optik uanstændigt, og vi kan se i stressstatistikkerne, hvad det gør ved folk. Alligevel tager vi ikke konsekvensen af det – vi fortsætter med at bede dem om at løbe endnu hurtigere og yde mere og mere – selvom de siger, at de ikke kan.
Magt korrumperer
Den magt, hierarkier tilbyder enkeltpersoner, understøtter heller ikke bæredygtige arbejdsfællesskaber, mener Mette Aagaard.