]]>

DeFacto

Tandlægen må vente

De låner penge for at klare de faste udgifter, men er alligevel nødt til at spare tandlægen væk. Studerende skal kunne trække bøger, computere og andre studiematerialer fra i skat, foreslår faglige organisationer.

Afdk¤djoef¤cki¤ Charlotte Kiberg

SU’en går lige op med huslejen. Mad, transport, tøj, tandpasta, telefonregningen og alle andre nødvendige dagligdags udgifter bliver til dels finansieret med lønnen fra studiejobbet. Men over en tredjedel af de studerende er stadig nødt til at låne penge for at få enderne til at mødes.

Det viser nye undersøgelser, Djøf har lavet i samarbejde med Arbejderbevægelsens Erhvervsråd og Epinion.

Registerbaseret karakteristik af studerende

Studerende låner først og fremmest penge til at betale deres faste udgifter, men mange må også låne til computeren, printeren, bøgerne og andre materialer, deres studium stiller krav om. Derfor tager mere end hver tredje studerende årligt SU-lån på gennemsnitligt godt 25.000 kroner.

Faktaark: De studerende må låne til de faste udgifter

Dyrere at være studerende

”Studerende er som udgangspunkt nogle meget fornuftige forbrugere. De lever så afgjort ikke over evne – det kan man ikke, når man er på SU – og når de låner penge, er det, fordi det er nødvendigt. De får en god SU, men det er dyrt at leve i Danmark, også dyrere end i vores nabolande,” siger Ann Lehmann Erichsen, som er forbrugerøkonom hos Nordea.
Og det er faktisk blevet endnu dyrere de senere år, forklarer hun.

”Priserne på lejeboligmarkedet er steget voldsomt, det ved vi. Men hvad vi tænker mindre over er, at alt er blevet elektronisk. Da jeg selv studerede på Københavns Universitet, havde jeg kun brug for bøger, blok og penalhus. I dag kan ingen klare sig uden mobiltelefoner, dyre computere og tilhørende software,” siger Ann Lehmann Erichsen.

Selvom studerende i udtalt grad supplerer SU og studiejob med lån, tvinger en presset økonomi dem til at spare vigtige ting væk. Tandlægen må vente, det samme må festen med klassekammeraterne, motionen og middagen med mor og far, viser undersøgelsen.

Faktaark: Budgettet balancerer - men tandlægen må vente

Fradrag for arbejdsredskaber 

”Jeg har selv haft nogle år, hvor jeg ikke gik til tandlæge. Det er der bare ikke plads til i budgettet, når man studerer, heller ikke selvom man har mindst ét studiejob. Det er helt uholdbart, at der ikke er råd til den slag basale sundhedsudgifter,” siger formanden for DM Studerende, Katrine Kier Nielsen.

Hun opfordrer sammen med Djøf Studerende regeringen til at give studerende mulighed for at trække udgiften til studiematerialer fra i skat.

”Computere, bøger og andre studiematerialer er nødvendige for os som studerende. Vi kan ikke vælge dem fra, men er nødt til at lægge pengene. Det er arbejdsredskaber ligesom dem, lønmodtagere kan trække fra i skat. Så forskelsbehandlingen på studerende og lønmodtagere er svær at forstå,” siger Louise Amtrup Hansen, formand for Djøf Studerende.

Hun peger desuden på, at der er store forskelle på, hvor dyrt det er at følge et studium. ”Nogle studieretninger giver dig næsten ingen udgifter, andre kræver, at du kan lægge 3.000-4.000 kroner til bøger ved semesterstart. Det er urimeligt, når vi har den samme SU at tage pengene fra.”

Wenche Marit Quist
Wenche Marit Quist, Koordinationschef for bestyrelsesbetjening
Telefon: 33 95 98 26