2. Riv Maslows behovspyramide ned
For mere end 70 år siden tegnede den amerikanske psykolog Maslow sin behovspyramide, der er bygget over fem forskellige behov, som mennesket ifølge ham altid søger at opfylde. Trinene i pyramiden rækker fra de grundlæggende fysiske behov, der handler om ren overlevelse, til de mere selvrealiserende behov; altså fra føde og tryghed til ren realisering af egne potentialer.
Men holder de fem lag i pyramiden – fysisk behov, tryghedsbehov, socialbehov, egobehov og selvrealiseringsbehov – fortsat i et moderne menneske- og arbejdsliv?
Det har samme Adam Grant i samarbejde med Facebook undersøgt, og konklusionen er, at pyramidens basislag, altså menneskets behov for føde og fysisk sikkerhed, stadig står stabilt, men lige så snart man rykker højere op i Maslows berømte model, klasker pyramiden sammen.
Eller sagt med andre ord: pyramiden afspejler ikke det moderne menneskes behov og de reelle motivationsfaktorer i en global service- og vidensøkonomi. I stedet konkluderer Grant og lederne fra Facebook, at top-3 i dag, altså øverste lag af pyramiden, udgøres af: Karriere, Fællesskab og Mening.
De tre elementer, der inkluderer for eksempel autonomi på jobbet, læring og udvikling, respekt og omsorg samt stolthed over at bidrage, udgør det, Grant kalder den psykologiske kontrakt mellem medarbejderne og arbejdspladsen. Og alle tre behov skal i dag være opfyldt, hvis jobbet skal føles meningsfuldt og motiverende.