Organisationer uden frygt
I år gik prisen for den mest banebrydende idé til Amy Edmondson, der er pionér inden for begrebet psykologisk tryghed og forfatter til bogen ’The Fearless Organization’. Kernen i psykologisk tryghed er, at man ikke bliver straffet eller ydmyget for at stille spørgsmål, komme med ideer, rejse en bekymring eller at begå fejl. Da det at turde fejle og bede om hjælp er afgørende for, om virksomheder eller organisationer udvikler sig, bliver psykologisk tryghed også en afgørende parameter for fremtidig succes.
Amy Edmondson er en af Christian Ørsteds personlige favoritter, og hendes budskab er blandt de vigtigste, han tog med fra konferencen i London:
- Psykologisk tryghed er den væsentligste ressource for, at vi kan håndtere fejl, være innovative og samarbejde. Det er ganske enkelt troen på, at man ikke vil blive straffet eller ydmyget, hvis man taler om fejl, tvivl, spørgsmål, uenigheder eller ideer.
Han peger på, at det ofte ikke er synligt for ledelsen, når den psykologiske tryghed ikke er til stede.
- De fleste ledelser tror desværre, at der er en høj grad af tryghed i deres organisation, når tilfældet faktisk er, at der er problemer, vi ikke taler om. Det betyder, at vi mister ideer, som kunne være fundamentet for vores fremtidige forretning, eller at mindre problemer potentielt kan udvikle sig til katastrofer, siger Christian Ørsted.
Martin Lindstrøm mener også, at psykologisk tryghed er afgørende:
- Hvis vi skal lykkes med store forandringer, så skal vi få bugt med den frygt, som er blevet meget fremtrædende i virksomhederne. Mennesker er bange for at kritisere eller komme med nye ideer af en række grunde. De frygter for at miste deres værdighed, deres troværdighed, er og i sidste ende bange for at miste deres job. I min virksomhed arbejder vi målrettet for at skabe den tryghed, så de ansatte tør tage et ansvar, siger Martin Lindstrøm.
10.000 mellemledere fyret
Den kinesiske virksomhed Haier Group arbejder også på at få sine medarbejdere til at tage et direkte ansvar. Men Haier Group har taget en meget håndfast tilgang, som ligger langt fra tankerne om psykologisk tryghed.
Haier Group laver hårde hvidevarer og har i 2016 opkøbt amerikanske GE Appliances. Haier's topchef, Zhang Ruimin er nummer 15 på Thinkers50-listen, og han var en af talerne til award-showet. Zhang Ruimin har besluttet, at traditionelle organisationsformer står i vejen for innovation og kvalitet.