Se på din egen adfærd som leder
Så har du som leder ikke mod på at bløde op i de hierarkiske strukturer og distribuere magten anderledes, kan du i hvert fald se på den kultur, som gør, at folk ikke føler sig trygge, opfordrer Mette Aagaard – og starte med din egen måde at agere på som leder.
- Er der noget i min adfærd, som får mine medarbejdere til at tie og klappe hælene i? Det handler blandt andet om, hvordan vi træffer beslutninger, taler sammen, og hvilken kultur der hersker i afdelingen.
Ledere skal også, mener Mette Aagaard, udnævne sig selv i en lang periode til at være dem, der fører tilsyn med, hvordan magt konkret udøves i det daglige arbejde for at kunne sænke den psykologiske utryghed.
- Det kræver, at ledernes lytte- og sanseapparat er veludviklet, fordi hierarkier ikke i sig selv er særligt effektive til at sørge for at distribuere magt. For så længe folk føler sig marginaliserede, siger de ikke noget, og det er også fra et organisatorisk perspektiv sindssygt farligt at have en kultur, hvor folk ikke tør sige noget. Det er sexismedebatten netop et sørgeligt eksempel på – at man i lang tid ikke har fanget, hvad enkeltpersoner har været udsat for.
Så uanset hvor kompleks og stor en opgave det er at forandre indlejrede kulturer og magtstrukturer, er det i sidste ende et spørgsmål om, hvor længe vi som samfund kan acceptere, at folk bliver syge af at gå på arbejde eller mister motivation og engagement, argumenterer Mette Aagaard.
- Vi har jo set skandaler om magtmisbrug i Danmark, hvor der har været stor indignation over misbruget af den tillid, for eksempel topledere har fået med deres magtfulde hverv. Derfor tænker jeg, at der også vil være en nysgerrighed efter at se på, om der dog ikke findes andre måder at fordele den magt på i fremtiden.