Kompliceret stof for ledelsen
Omverdenen har også, påpeger hun, store forventninger til, hvordan virksomhederne griber opgaven an.
- Der er mange ’stakeholders’ – mange, som har en interesse i bæredygtig og grøn omstilling, og der er nu også i højere grad regulative krav til, hvordan den enkelte virksomhed agerer i den grønne dagsorden og bidrager positivt til den bæredygtige transformation. Det gælder i høj grad kunder, samarbejdspartnere og medarbejdere med forventninger og ønsker til, at de produkter eller serviceydelser, en virksomhed leverer, bidrager positivt til den bæredygtige transformation. Men nyt er så, at de regulative krav fra EU med især sustainable finance-intiativerne vil forandre ønsker og krav fra investorer, banker og andre långivere til virksomhedernes ESG-aftryk.
Og netop her er Bente Overgaards bog højaktuel. For den går direkte i kødet på detaljerne i EU’s regulering med Green Deal og med de underliggende sustainable finance-initiativer, der handler om at regulere pengestrømmene til virksomhederne. Og her skal toplederne spænde mavemusklerne, for det er ikke let stof, understreger Bente Overgaard.
- Det er ret kompliceret og derfor helt relevant at sammenligne med Kennedys ’man on the moon’-projekt. Det er en nødvendig, men svær dagsorden, som ikke går væk igen. Og driveren i den er ’det regulative dyr’ – EU’s Green Deal og sustainable finance.
Sustainable finance ændrer spillepladen
Reguleringen omfatter i første omgang større virksomheder i brancher, der står for 80 procent af CO2-udledningen. Den går grundlæggende ud på at definere, HVAD der er grønt og bæredygtigt, HVAD virksomhederne skal rapportere om og med HVILKE nøgletal.
- Afhængig af virksomhedens størrelse og aktivitet er der forskellige geværgreb. Man kan sige, at EU har lavet en lineal for, hvad der er grønt og klimamæssigt korrekt, helt ned på brancheniveau. Det er der mange tekniske finurligheder i, og ledelsen i den enkelte virksomhed har til opgave at finde ud af, om de er omfattet eller ej, og hvis de er – hvilke ESG-nøgletal, de skal rapportere om.
Fire vigtige områder i den finansielle regulering