" Den største fejltagelse, vi ser på det ledelsesmæssige plan, er, når topledelsen ganske enkelt ikke er forpligtet nok fra starten"
- Den største fejltagelse, vi ser på det ledelsesmæssige plan, er, når topledelsen ganske enkelt ikke er forpligtet nok fra starten. Nogle gange starter en større agilitets-implementering, fordi mellemledere længere nede i rækkerne har set lyset i den nye metode og fået direktionen overbevist, men alligevel ikke 100 procent forpligtet. I de tilfælde siger topledelsen så ja, men er i virkeligheden kun villig til at indføre agile metoder i nogle små lommer i organisationen, hvor der ikke er så meget på spil, og derfor bliver det svært at få projektet rullet rigtigt ud, siger Noble og fortæller, at det ofte er, fordi toppen dybest set ikke har lyst til at slippe den nødvendige kontrol. Man siger ja til den agile ændring, fordi man er faldet for den innovative arbejdsform, der hurtigt reagerer på markedsforandringer, men forventer stadig, at de agile teams rapporterer ind i helt samme formater som altid, så man i toppen kan bevare styringen og kontrollen.
- Topledelsen er derfor nødt til at være villig til at uddelegere det ansvar, der skal til. Og kæmper man med den hurdle som mellemleder, tror jeg, at en kombination af hårde data, fortællinger og eksempler, der illustrerer de overbevisende resultater fra et par pilotforsøg, kan være med til at ændre mindsettet i toppen, siger han.
Effektivitet og arbejdsglæde første synlige resultat
Og da de første resultater fra agile teams sjældent er de økonomiske, der som regel først viser sig på lidt længere sigt, skal man ifølge Andy Noble spejde efter andre slags resultater, som viser sig hurtigere. Især to typer. Den første kalder han ’velocity’, som er hastighed, og som handler om, hvor hurtigt agile teams som regel er til at løst nogle af de udfordringer og problemer, som organisationer kan have kæmpet med længe.
- Agile teams er netop så effektive, fordi de kan arbejde målrettet uden at skulle afrapportere til højre og venstre, og fordi de kontinuerligt evaluerer og optimerer den måde, de arbejder på. Jeg har derfor set flere eksempler på topledelser, der er blevet blæst fuldstændig omkuld af, hvor hurtigt et par agile pilotprojekter har fået knækket nogle hidtil uløselige udfordringer i en organisation bare på et par måneder. Derfor kan et overbevisende argument netop være at vise direktionen denne effektivitet i den agile metode, siger Andy Noble og forklarer videre, at et andet nok så vigtigt resultat er den motivation og det enorme engagement, som hurtigt opstår i de agile teams.
- Agile handler jo netop om at give folk kontrollen over deres egen innovation og skubbe dem tættere på kunderne. Og den ansvarsfølelse skaber ofte hurtigt en høj motivation og arbejdsglæde, hvilket ofte også er et utrolig synligt resultat, der tit i sig selv er grunden til, at flere medarbejdere også gerne vil overgå til agile teams, siger han.
Accepter at det koster i starten
Hvor gevinsterne ved agile altså er til at tage at føle på, understreger Andy Noble dog, at ledere også skal være forberedte på, at der er en vis pris at betale, når man skalerer agile metoder op. For selvom man slipper for nogle af ulemperne ved store og tunge bureaukratier, har større agile organisationer også deres svagheder.
- Mange traditionelt organiserede bureaukratiske virksomheder ser på papiret ud til at være effektive, fordi alle er travle og alle mindst arbejder på 10 projekter på én gang. Men i virkeligheden ved vi jo godt, at det ikke er så effektivt, fordi der er masser af flaskehalse. Når man så pludselig samtidig indfører agile teams i sådan et system og kræver, at teamdeltagerne kun arbejder med ét projekt, og at alle støtte- og stabsfunktioner skal prioritere de agile teams højest, vil det i starten se ud, som om at den agile metode er utrolig kapacitetskrævende. Og det er den måske også i starten. Men kun indtil de første resultater viser sig. Derfor er en sidste afgørende pointe for ledere, at de skal huske at være tålmodige og skabe den tålmodighed i organisationen, så man accepterer et større ressourceforbrug i de indledende faser, som så til gengæld hurtigt betaler sig ind, anbefaler Andy Noble.