Penge, prestige og præstation? Eller formål, fællesskab, faglig udvikling og frihed?
Naturligvis er svaret på, hvad der motiverer mennesker ikke entydigt. Men i motivationsforskningen peger pilen efterhånden temmelig præcist på, at moderne vidensarbejdere motiveres af mere end bonusser og bundne opgaver.
For snævre rammer, som for eksempel målstyring, demotiverer og trækker tænder ud af engagementet, mens mening og mulighed for faglig og personlig udvikling tænder motivationslyset i folks øjne. Trivsel og produktivitet går kort sagt hånd i hånd, og kravet til ledere om at kunne mere end deres bundlinje vokser. Og gør det også i brancher, der hidtil har været defineret af mere traditionelle præstationskriterier.
Derfor er det heller ikke overraskende, at Djøf Advokats nye undersøgelse *Ledelse i advokatbranchen’, viser en klar sammenhæng mellem lederes adfærd og graden af motivation hos de ansatte. Baggrunden for undersøgelsen, der er støttet af Dreyers Fond og gennemført i samarbejde med Implement Consulting Group, er, at Djøf Advokat jævnligt møder medlemmer, der efterlyser ledelse, som rækker ud over et snævert fokus på indtjening, og i Djøf Advokats vandringsundersøgelse fra 2013 var et af de mest bemærkelsesværdige fund, at hver anden ansat i advokatbranchen overvejede at forlade branchen inden for et år.
Al erfaring peger altså på, at god personaleledelse i dag er en afgørende faktor i forhold til både rekruttering og fastholdelse, og det er derfor, mener Helle Hedegaard Hein, ledelsesforsker og forfatter til en række bøger om motivation, interessant at bemærke, at kravene om god personaleledelse nu også er markante i brancher, som traditionelt har defineret sig selv ud fra langt snævrere præstationskriterier.
Præstation og profession