”Jeg har beskæftiget mig med kvinder i ledelse, siden jeg var 28 år, og må bare konstatere, at tingene desværre har udviklet sig meget langsomt. Og selvom jeg stadig er optimist, mener jeg, vi er nødt til at spørge os selv, hvorfor det går så langsomt i Danmark og på visse områder endda tilbage.
Chamorro-Premuzics indlæg i debatten er måske provokerende, men jeg mener, at han har ret langt hen ad vejen i, hvorfor der ikke er flere kvinder i ledelse. Vi er simpelthen ikke systematiske nok i lederrekruttering og falder derfor i en række fælder. Han peger selv på den med, at vi forveksler selvsikkerhed og charme, som mænd er mere tilbøjelige til at udstråle, med kompetence og derfor vælger dem frem for kvinder. Og en anden fælde er, at mænd ansætter mænd, fordi vi ansætter dem, vi kender, og som ligner os selv, og fordi der er flest mænd i ledelse, reproducerer det mønster sig selv.
Derfor bør hans bog give anledning til en stor portion selvrefleksion, blandt HR-afdelinger og topledere, og både små og store virksomheder i Danmark. Det gør den i hvert fald hos mig, da jeg ved, at jeg også er faldet i fælden igennem tiden, når nogen er trådt ind til et jobinterview med et fast håndtryk og en selvsikker fremtoning og har fået mig til at tænke: Hov, ham her, han har da vist noget særligt.
Så jo, vi skal afgjort have mere systematik ind i lederansættelsesprocesserne, men også være klar over, at systematik kan være mange ting. Første skridt handler om at få lavet en klar profil af, hvad det præcist er for kompetencer og kvalifikationer, man går efter. Både de faglige og personlighedsmæssige. Og så stå fast på den profil igennem hele processen og ikke pludselig afvige, når den karismatiske og charmerende type træder ind ad døren.
Derudover skal man holde sig for øje, at systematik ikke bare handler om for eksempel at kunne sige, at man bruger personlighedstests i rekrutteringer. Som erhvervspsykolog ved jeg, at en personlighedstest skal leve op til en validitet, dvs. gyldighed, og en reliabilitet, dvs. pålidelighed, og derudover er det også væsentligt, hvem der bruger dem, og hvordan de bliver brugt. De sidste 10 år er det blevet utrolig nemt at få en testuddannelse, men hvis ikke folk er ordentligt uddannet i at bruge dem, er de ikke meget værd. Så derfor mener jeg også, at vi endnu engang bør slå et slag for etik i forbindelse med rekruttering.
Og så har vi en tendens til i Danmark at tro, at vi er systematiske, når vi gennemfører to eller endda tre samtalerunder. Men flere samtaler med samme person sikrer ikke nødvendigvis, at man kommer til bunds.
Og endelig mener jeg så også, at Chamorro-Premuzic har ret i, at vi i højere grad skal måle på lederes resultater. Der hersker i dag et mantra i Danmark om, at tillid i ledelse er utrolig vigtigt, og derfor opfattes målinger af ledere lidt som en mistillidserklæring. Men der må man huske at fortælle, hvorfor man måler. For alle ved godt, at hvis både ledere og medarbejdere fungerer, og hvis også kunderne er glade, så får man altså bare bedre resultater."