Kønsdebatten misser pointen
- De fleste kønsinterventioner i organisationer, som sigter på at få flere kvinder i ledelse, misser totalt pointen. For de antager jo netop, at der skal gøres en særlig indsats for kvinder, fordi de er bagud på point fra starten. Men det er de jo ikke. Tværtimod er det dem, der har de rette lederkompetencer. Vi ser dem bare ikke, fordi vi kigger efter noget andet. Derfor er hele perspektivet på ligestillingsindsatsen i mine øjne dybt forkert. I dag handler alting om, hvordan vi kan gøre det lettere for kvinder at blive ledere. Men det er ikke det, der er målet. Målet er omvendt at gøre det sværere for mænd. Hvilket vi opnår, så snart vi stopper med at stole på instinktet og i stedet fokuserer på reel ekspertise og kompetencer. Og gør vi det, vil kvinder – og ikke mindst mænd med mere feminine træk – automatisk overhale de inkompetente ledere og udligne den skæve kønsbalance, siger Chamorro-Premuzic, som mener, at rekrutteringen har flere negative konsekvenser for kvinder.
- I dag forklarer vi manglen på kvindelige ledere med, at kvinder enten ikke er dygtige, interesserede eller motiverede nok. Men det får kun kvinder til at kopiere mænds adfærd og ender med at give os kvindelige ledertyper som Margaret Thatcher og nu Teresa May, som jo ikke ligefrem er de bedste rollemodeller for andre kvinder.
Almindelige medarbejdere er ofte bedre ledere
Konkret foreslår den argentinske professor tre ting. Den første er, at organisationer og HR-afdelinger holder op med at bruge mavefornemmelsen, når de udvælger ledere, og i stedet læner sig op ad nogle af de mange valide redskaber, der allerede findes. Når de spotter unge talenter, bør det være med afsæt i de psykologiske redskaber og personlighedstest, der har eksisteret i årtier, og som er gode til at spotte, hvilke egenskaber og kompetencer folk har. Derudover skal man, når man forfremmer ledere, være meget mere systematisk og også her anvende valide redskaber til at afdække folks reelle kompetencer og ekspertise.