Krisen har slået nogle uhyre centrale budskaber fast på området for bæredygtig ledelse
- Selvom jeg er dybt bedrøvet over den krise, verden befinder sig i lige nu, så tillader jeg mig alligevel at tro og håbe på, at der kommer en læring ud af den, som kan blive positiv. Ikke mindst for dagens ledere og ikke mindst på området for bæredygtig ledelse. Krisen har nemlig, omend på den hårde måde, fået slået nogle uhyre centrale budskaber fast, som også er helt afgørende for at forstå, hvad bæredygtig ledelse handler om. Budskaber, som mange ledere indtil nu nok mest har opfattet som lidt højpandet teoretisk universitets-snak, men som de med denne krise nu har mærket på egen krop og derfor indset er de benhårde realiteter i den verden, vi lever i i dag, siger Steen Hildebrandt, der også er en af de afgørende stemmer inden for bæredygtig ledelse og FN’s verdensmål i Danmark.
Vi er alle forbundne og medansvarlige
Det første af de centrale budskaber er ifølge Hildebrandt det, vi kalder ’altings forbundethed’, som handler om, at alting i verden hænger sammen. Og som coronakrisen med rystende hurtighed har anskueliggjort, efter formentlig én enkelt syg flagermus på et dyremarked i Kina på mindre end fire måneder har bidraget til at slå titusinder af mennesker ihjel over hele kloden, gjort millioner arbejdsløse, bragt alverdens virksomheder i knæ og ført os ud i det, der nok ender som verdenshistoriens største økonomiske krise.
- Vi har på rekordtid fået en rystende anskuelighedsundervisning i, hvor forbundne vi er i verden. Og derfor hvor lille vores klode er, og hvor skrøbelige vi er. Det har bæredygtighedseksperter sagt i mange år, men ledere har nu pludselig selv lært det på den hårde måde. Det, der sker langt væk, kan lynhurtigt få ødelæggende konsekvenser for selv den mindste erhvervsdrivende, også i lille trygge Danmark. Denne gang har det været i forbindelse med sygdom, men mange har pludselig forstået, hvad budskabet egentlig handler om, og derfor indset, at det samme gælder, når vi taler om klima og den måde, vi behandler kloden på, siger Steen Hildebrandt og fortsætter, at erkendelsen ikke bare handler om, at det, der sker i Kina, kan påvirke os i den vestlige verden lynhurtigt. Men, at det omvendte også gør sig gældende. Hvilket er den anden store centrale erkendelse.
- Hvis alting hænger sammen, betyder det også, at det, jeg gør, kan få betydning og konsekvenser mange andre steder på kloden. Og derfor, at lederes beslutninger, rækker langt videre end bare til deres egne medarbejdere, aktionærer og traditionelle interessenter. Hvilket igen fører til erkendelsen af, at man som leder er nødt til at være langt mere hensyntagende i sin adfærd og i sine beslutninger, fordi ens ansvar rækker meget langt, siger Steen Hildebrandt og minder om, at det ansvar ikke bare gælder andre mennesker, da lederes vigtigste interessenter faktisk er naturen og planeten Jorden.
Nyt forhold mellem egeninteresse og fællesskabets interesse
Han oplever, at det, der for mange ledere især har været den chokerende læring ved coronakrisen, er, at uanset hvilke ydelser eller varer man udbyder, og hvilke kompetencer, kapaciteter og styrkepositioner man har, så har intet kunnet redde en fra at blive ramt. De, der klarer sig godt igennem, synes mest af alt at være skånet af rent held.