Man kan ikke skrive en artikel om ledelse i sommeren 2021 uden at tale om fodbold-EM og landstræner Kasper Hjulmands lederskab. Hans ageren i dagene og ugerne efter Christian Eriksens hjertestop i kampen mod Finland har fået mange til at mene, at landstræneren for de danske fodboldherrer har vundet europamesterskabet i ledelse.
Hans åbne, ærlige, transparente og medmenneskelige måde at lede sit hold gennem en krise har inspireret mange, der ellers ikke går op i fodbold. Hans evne til både at rumme og håndtere et eksistentielt chok og samtidig motivere spillerne til at levere flotte præstationer og solide resultater, bør gøres til obligatorisk undervisning på lederuddannelser i fremtiden, mener flere kommentatorer, herunder Louise Stenbjerre, der er direktør og partner i virksomheden To The Moon Honey. Hun beskriver i Berlingske, hvordan hun i sin ledelse aktivt bruger, anerkendelse, empati, ærlighed, og at alle på holdet betyder lige meget.
Og så citerer hun Svend Brinkmann, forfatter og professor i psykologi, der i et opslag på Instagram skriver: ’Det er tankevækkende, at landsholdets succes ikke er kommet fra tidens krav om at være robust, drømme stort, være stærk, stå på brændende platforme eller en retorik om, at alt er muligt. Succesen er kommet gennem samarbejde, holdånd og en menneskelig træner, der har været med til at sætte forventningerne ned til et realistisk niveau i en vanskelig situation. Da andet blev vigtigere end fodbold, kunne de virkelig spille frit og flot. Det er en myte, at tryghed gør folk dovne, og at brændende platforme gør folk bedre. Jeg håber, at landets ledere følger med i anskuelsesundervisningen’.
Viser landsholdet vejen til et farvel til hierarkiet?
Det er uomtvisteligt, at Kasper Hjulmands menneskelige og ledelsesmæssige værdier er beundringsværdige. Og det er derfor heller ikke overraskende, at hans popularitet er steget til nye højder og kendskabet til ham uden for fodboldkredse er øget markant. Der er gået en smule mode i ’ledelse a la Hjulmand’. For Hjulmand rammer noget kernedansk.
I en artikel op til EM skriver Morten Glinvad (der er forfatter til bogen ’Fodbolddrømmer’ om Kasper Hjulmand), at han opfatter begreber som fællesskab, ansvar og samarbejde og flade hierarkier som Hjulmands særlige danske kendetegn. Og ved at basere landsholdets arbejde på disse værdier er det målet at få landsholdet tættere på danskerne.
Ledelsesmæssigt er det interessant, at mange kommentarer på for eksempel LinkedIn pointerer, at man ikke bare kan overføre den ledelsesstil til den offentlige eller private sektor. Selv om fodbold er et komplekst spil med mange facetter, så er der dog en vis forudsigelighed, fordi spillet er styret af et regelsæt. Fodboldens verden er også fortsat præget af både formelle og uformelle hierarkier (træner, anfører, viceanfører osv.). Og så nævnes det også i portrætter af Hjulmand, at han – trods sine mange sympatiske sider – også kan være svær at danse med, hvis han ikke får sin vilje.
Så Hjulmands fokus på fællesskab, ansvar, samarbejde og flade hierarkier er ikke et farvel, men en opblødning.
Opgør med bureaukrati og stivnede hierarkier