]]>

Bæredygtig ledelse: Er et kollaps nødvendigt?

Interview med ledelsesforsker Søren Voxted.

Bæredygtighed

24.10.23

Verdens ledere står med gigantiske udfordringer: De skal løse klimakrisen, skabe grøn omstilling, håndtere mistrivsel og stress og navigere i en rivende teknologiske udvikling. Kræver det en gennemgribende nytænkning af ledelse – eller måske ligefrem et decideret kollaps for at redde verden? Nej, mener forskere. Der er masser af guld at hente i de seneste 200 års ledelsesteori og
-praksis.

Af journalist Tina Juul Rasmussen

’Mand, kan du ikke se, at det hele er ved at gå fuldstændig agurk? Så hvad gør vi nu, lille du?’

Sådan sang Gasolin allerede i slutningen af 1970’erne. Og det spørgsmål ville mange nok mene, at vi stadig ikke har fået besvaret. For menneskeheden står – stadig – midt i et kritisk vadested og diskuterer ivrigt, hvordan vi skal løse de ikke bare store, men monstrøst gigantiske problemer, verden kæmper med i disse år, hvor kriserne stabler sig i lag:

  • Klimakrisen og den grønne omstilling, som videnskaben gang på gang har bevist, går for langsomt. Bare tag Earth Overshoot Day – den dag, hvor jordens ressourcer er opbrugt for i år, er fra 1971 rykket fra den 25. december til 2. august i 2023
  • En stress- og trivselskrise, ikke kun på arbejdspladserne, hvor Big Quit, Quiet Quitting, FIRE, hjemmearbejdspladser og nedsat tid er medarbejdernes selvbestaltede svar på stress og ønsket om en bedre work-life-balance.
  • En teknologisk udvikling, som – uanset hvor tidligt man står op for at følge med – raser med en fart, ingen organisationer kan nå at omstille sig i. De er notorisk og konstant på bagkant.

Læg dertil en globalisering, hvor en krig i Østeuropa får betydning for hele verdensøkonomien. Hvor inflation og rentestigning hæmmer både virksomheders og privatpersoners handlefrihed og dermed også bundlinjerne i stort set alle erhverv på tværs af både den offentlige og private sektor.

Midt i tumulten står lederne

Og i midten af al denne tumult står lederne. Dem, vi kigger på, når vi søger løsninger og svar.

Vender lederne blikket bagud, ser de blandt andet industrialiseringens taylorske scientific management-paradigme med at effektivisere ved at optimere arbejdets tilrettelæggelse. En tankegang, få vil mene kan løse for eksempel den aktuelle mangel på arbejdskraft. Kigger lederne fremad, tilbydes de moderne ledelsestilgange som regenerativ ledelse, Gary Hamels ’væk med bureaukratiet’ og Frederic Laloux’ Teal-tænkning, hvor organisationen befinder sig på et højere bevidsthedsniveau. For ikke at tale om distribueret ledelse, antiheroisk ledelse, transformativ ledelse … som bud på ledelsesformer, der kan visen vejen ud af kriserne.

Vi står i et vadested

I dette vadested skal den moderne leder finde sin vej at gå. For hvilken løsning er bedst? Og hvad nu, hvis ingen af dem virker? Afhængigt af hvilke ledelsesforskere man henvender sig til, vil svarene variere. Spørger man Søren Voxted, lektor på SDU med speciale i ledelse, og hans kollega Billy Adamsen, lektor i sprog og arbejdspsykologi på Erhvervsakademi Sjælland, lyder svaret sådan her: 

- Vi mener, at den ledelsesteori, som er udviklet gennem de seneste 200 år, og som har bidraget til at skabe det samfund, vi har i dag, rummer perspektiver og elementer, som fint matcher de udfordringer, verden står med. Jo, den skal opdateres – eller rekonstrueres – og tilpasses nutiden. Men vi behøver ikke bruge ressourcer på at udtænke helt nye ledelsesteorier. Vi har mange eksempler på, at virksomheder, som ledes efter ’gamle’ og traditionelle ledelsesprincipper sagtens kan omstille sig til de krav, som for eksempel den grønne omstilling medfører, siger Søren Voxted, der sammen med Billy Adamsen p.t. skriver på bogen 'Rekonstruktiv ledelse - Det traditionelle lederskab i en ny virkelighed' om netop den tilgang.

Og vi skal i gang nu

Når det er sagt, er behovet for at finde svar på tidens kriser dog påtrængende, mener Søren Voxted. I hans optik er klimakrisen og ressourcetrækket på jorden den absolut største og vigtigste udfordring – og ikke mindst ledelsesudfordring – at få skovlen under. Nu. Og her er altså, argumenterer Søren Voxted, en kæmpestor ledelsesværktøjskasse at gå på opdagelse i.

- Så vi kan faktisk spare ressourcer ved at udnytte de gamle teorier i en ny form. For eksempel skælder vi bureaukrati og systemer ud, men det har vi brug for. Tænk bare på, hvad der vil ske, hvis lønnen ikke kommer ind på kontoen den 30. i måneden. Det kræver systemer og bureaukrati at sikre.

Og han fortsætter:

- Når vi for eksempel taler om klimakrisen, trækket på jordens ressourcer og behovet for grøn omstilling, som vi som forskere mener er den absolut vigtigste og største ledelsesudfordring at løse, ser vi ikke, at bæredygtighed og økonomi opfattes som ligeværdige. Der bliver skabt mange rammer om og stillet nye krav til grøn omstilling – hele ’Man of the Moon’-projektet – men i sidste ende vinder det billigste tilbud. Og det clasher med bæredygtigheden. Det er et problem, som skal løses ledelsesmæssigt. Vi skal kunne skabe vækst gennem en bæredygtig prisfastsættelse. Det kræver nye produktions- og distributionsmodeller, som ledelsesmæssigt skal udvikles – men i rammerne af den viden og de erfaringer, vi allerede har gjort os.

Nogle vil bukke under

En ændring allerede nu er, mener Søren Voxted, at vi ikke kan tale ensidigt om effektivitet og økonomiske parametre som ledelsesmæssige pejlemærker.

Vi behøver ikke bruge ressourcer på at udtænke helt nye ledelsesteorier. Vi har mange eksempler på, at virksomheder, som ledes efter ’gamle’ og traditionelle ledelsesprincipper sagtens kan omstille sig

- Vi accepterer for eksempel ikke børnearbejde længere, selvom det er billigt. Så hvis virksomheder vælger at holde fast i det, skal de ledelsesmæssigt stilles til ansvar. Det kræver kontrolsystemer, compliance og så videre. – gammelkendte ledelsesmetoder. Og det kræver, at vi udtænker, hvordan vi kan erstatte børnearbejdet med noget, som både er bæredygtigt for børnene og for de virksomheder, som må skifte produktionsform.

- Det nytter ikke, fortsætter Søren Voxted, bare at sige, at ’børn i Bangladesh skal gå i skole fremfor at lave legetøj til danske børn’. Det er de ligeglade med, hvis det handler om at få mad på bordet hver dag. Og virksomhederne skal også overleve. Det kræver et perspektiv, som måske betyder, at nogle virksomheder må lukke, fordi det ikke er muligt at finde en balance mellem en bæredygtig produktionsform og økonomisk gevinst og vækst. Men det er der jo sådan set ikke noget nyt i – virksomheder, som kører med underskud, må lukke på et tidspunkt. Det har vi set mange gange. Når vi laver streamingtjenester – ja, så lukker Blockbuster.

Store virksomheder går forrest

Beviset for, at det kan lade sig gøre at lede og drive en virksomhed på traditionel vis og samtidig bidrage til for eksempel den grønne omstilling, har Søren Voxted og Billy Adamsen flere eksempler på.

- Den tyske MAN Diesel-koncern står alene for 2 % af verdens udledning af CO2, fordi de har produceret stort set alle de dieselmotorer, som sidder i verdens skibe. Hvis de lykkes med at nedbringe den udledning med for eksempel 25 %, er deres bidrag til CO2-reduktion større end det samlede måltal for hele Skandinavien. Og de er i fuld gang med at skabe resultater – i en traditionelt ledet organisation. En virksomhed som Bosch har en intern pulje til grøn omstilling på flere milliarder kroner. Det er noget, som rykker!

Og Søren Voxteds påstand er, at hvis man tager grundbogen i organisationsledelse kan stort set alt i den omsættes og bruges i den kontekst.

- Kulturteorien, regnskabsmodellerne, supply chain management, talent management, moderne personaleledelse og så videre. Alt det kan vi sagtens bruge. Men ja, vi har også brug for nye netværksorganisationer som for eksempel den ambidekstrøse organisation (en organisation, som er både operationelt nutidsrettet og innovativt fremadrettet, red.), hvor vi arbejder med big data, AI osv. Ligesom vi nok vil se forandringer i en regionalisering af produktionen, derhen hvor ressourcerne er, fordi fragtpriserne stikker helt af. Her har vi brug for ledelsesmodeller, som kan finde løsninger – nye break-evens med et grønt fokus.

De lette løsninger kommer til kort

Svarene og de rekonstruerede ledelsesmodeller, mener Søren Voxted, vil komme fra forskningen, konsulenthusene og lederne selv, som vil efterspørge dem.

Når først problemerne bliver store nok, er vi indstillet på at ændre tingene. Derfor vil lederne efterspørge viden, som kan hjælpe dem

- Når først problemerne bliver store nok, er vi indstillet på at ændre tingene. Derfor vil lederne efterspørge viden, som kan hjælpe dem. Og fordi problemerne er store og komplekse, vil de ’lette’ og hurtige løsninger komme til kort. Det er ikke nok at sige, at ’jorden brænder, vi må gøre noget – se, der er en bonde på Mallorca, som har lavet et bæredygtigt landbrugskollektiv. Det virker, så det gør vi også’. Der er ingen lette svar i det her – og derfor bliver vi også nødt til at finde svarene i det, vi ved, der har fungeret godt. Og det, som ikke er bæredygtigt, er der ikke plads til. Derfor vil der være organisationsmodeller, som bliver udfaset, og forretningsmodeller, som udvides i retninger, vi ikke havde troet. For eksempel at IKEA tænker i second hand, eller at Carlsberg indgår i samarbejde med konkurrerende mikrobryggerier.

Vi kan godt – bare se på ozonlaget

Endelig minder Søren Voxted også om, at de store omstillinger, vi leder efter løsninger på nu, har vi også tidligere bevist godt kan lade sig gøre uden at ændre grundlæggende på vores måde at tænke ledelse på.

- En af de største bæredygtige succeser så vi i slutningen af 1980’erne og starten af 90’erne, da ozonlaget nogle steder over jorden næsten var væk. Det medførte en udfasning af freon – og i dag har vi genskabt ozonlaget. En kæmpe succes! Samtidig med, at vi stadig har køleskabe og deodoranter. De er bare drevet af noget andet end freon. Og det krævede ikke en regenerering af nye ledelsesteorier at nå i mål.

Det startede derimod med, minder Søren Voxted om, en politisk beslutning, som blev omsat til nye produkter og løsninger, drevet af innovative virksomhedsledere.

- Det er samme øvelse, vi er i gang med. Den er til dels politiske og folkeligt drevet, men kræver samtidig en stor ledelsesopgave. Tag bare hele affaldshåndteringen. Lidt forsimplet kan man sige, at det kræver traditionel ledelse med KPI’er – ’vis mig den grønne omstilling på bundlinjen’ – koblet med den disruptive ledelse, som finder de nye løsninger.

Om Søren Voxted

Søren Voxted

Søren Voxted er ph.d. og lektor på Institut for Virksomhedsledelse på SDU med speciale i forandringsledelse, faglig ledelse og frontlinjeledelse med fokus på den offentlige sektor. Forfatter til flere bøger om ledelse. Skriver sammen med Billy Adamsen p.t. på bogen 'Rekonstruktiv ledelse - Det traditionelle lederskab i en ny virkelighed', der udkommer i 2024 på Djøf Forlag.  

Arrangementer

Arrangementer og netværk for dig, der er leder eller overvejer at gå ledervejen

Se alle arrangementer