]]>

Regenerativ ledelse er 'talk of the town'. Læs her hvorfor

Interview med Laura Storm, international bestsellerforfatter til bogen 'Regenerative leadership'.

Lederskab

Regenerativ ledelse er på alles læber i øjeblikket. Men hvad er regenerativ ledelse, hvorfor er det fremme netop nu – og hvordan kan du arbejde med det i din virksomhed? Vi har talt med Laura Storm, der som den ene af to forfattere til bestselleren 'Regenerative Leadership' er en af pionererne i den internationale bevægelse.

Af journalist Tina Juul Rasmussen

Luk øjnene et øjeblik.

Forestil dig en varm sommerdag, hvor du mærker solen i dit ansigt.

Du ligger på en drømmeseng i haven.

Himlen er skyfri blå, solen bager lige tilpas behageligt, og du kan høre summen af bier, måske en irriterende flue eller fugle, der kvidrer med hvert sit næb fra trætoppene …

Og hvis du er heldig, ser du en admiral eller citronsommerfugl flakse omkring i de vilde blomster i din have.

Er du på tiltrængt ferie fra lederjobbet i sommerhuset, vil du et øjeblik sukke af velbehag og taknemmeligt tænke, at du vel nok er privilegeret.

Tænk at kunne ligge her og nyde livet på den måde, mens dine dygtige medarbejdere og lederkollegaer klarer driften og dagligdagen i virksomheden de næste uger.

Spørger du Laura Storm, vil hun sige, at du skal fastfryse netop dette øjeblik i din bevidsthed, så du bærer mindet med dig.

For ... det er ikke sikkert, at sommerfuglene flakser næste sommer!

Det er heller ikke sikkert, at bierne og fluerne summer om 10 år!

Ja, brat opvågnen.

Som når vækkeuret ringer midt i en skøn drøm, man ikke har lyst til skal stoppe. Men nåh ja, kontoret kalder, og der er møde i ledelsesgruppen om halvanden time. Så det er med at komme i tøjet.

Vender vi os atter mod Laura Storm, vil hun berolige dig:

Du kan godt tage denne vidunderlige stund i haven med dig på arbejde. Du kan faktisk dele den med hele virksomheden, hvis du vil.

Det hedder regenerativ ledelse. Og det handler denne artikel – med Laura Storm – om.

Hvad er regenerativ ledelse?

Først en præsentation af Laura Storm: Medforfatter til den internationale bestseller ’Regenerative Leadership’ – på dansk: ’Regenerativ ledelse. DNA’et i fremtidens livgivende organisationer og samfund' – sammen med Giles Hutchins. International ekspert i ledelse og bæredygtighed og stifter af Regenerators, indehaver af titlen ’Worldchanger’ af Greenbiz og udråbt som ’Young Global Leader’ af World Economic Forum. Til daglig bestyrelsesmedlem og rådgiver i nationale og internationale virksomheder i regenerativ ledelse.

Men hvad er så regenerativ ledelse?

- Det er en tilgang til alle organisationer med det formål at bringe balancen tilbage i både de ydre og indre økosystemer. De indre handler om, hvordan vi hver især selv har det, og hvordan vi har det med hinanden: Hvordan taler vi sammen, hvordan er vores relationer, hvordan er vores stressniveau og så videre. De ydre økosystemer handler om måden, vi håndterer ressourcerne i vores produktion og services – vand, energi, affald og så videre. Mindsettet i regenerativ ledelse er at revitaliserere både det enkelte menneske og hele organisationen. Og det er der i høj grad brug for, siger Laura Storm og nævner i flæng:

Stress er i dag en verdensomspændende epidemi. Det slår Gallups målinger fast gang på gang. Vi mister op imod 1.000 dyre- og insektarter hver eneste dag. Der er snart mere plastik end dyr i verdenshavene. Og 80 procent af verdens skove er fjernet fra jordens overflade.

Det regenerative paradigme ifølge Laura Storm og Giles Hutchins

’Med den regenerative logik sker der følgende: Eksternaliteter bliver til muligheder for yderligere værdiskabelse; restproduktet fra én proces bliver til energi for en anden; interessenter bliver til partnere, der kan involveres via autentisk kommunikation og gensidigt værdifulde relationer; lineær tænkning erstattes af systemisk tænkning og cirkulær økonomi; ressourcer er ikke blot noget, der skal administreres og kontrolleres til fordel for kortsigtet gevinst, men noget, der skal anskues holistisk i forbindelse med livets indbyrdes forbundne netværk; i stedet for at udnytte ved hjælp af manipulation gør vi os åbne over for den ’rette relation’ til alt liv. Forskellige behov, perspektiver, modstridende synspunkter og følelsesmæssig dissonans bliver ikke undgået, og der skabes i stedet plads til, at der via spændingen kan afdækkes noget, som har værdi for relationen.’

Kilde: ’Regenerativ ledelse. DNA’et i fremtidens livgivende organisationer og samfund’ (Content Publishing 2023)

Hvorfor regenerativ ledelse?

Som leder tænker du måske: Men hvad har det helt præcist med min virksomhed eller organisation at gøre, at stress er en global epidemi, eller at biodiversiteten er truet? 

- Regenerativ ledelse handler helt overordnet om at indgå i respektfulde samarbejder for at opnå økosystemiske effekter. Regenerativ ledelse handler om ikke  at se verden opdelt og adskilt, men som ét stort sammenhængende økosystem, vi alle er en del af. Derfor vedkommer det os alle sammen. Desuden tror jeg på, at erhvervslivet er en af de mest kreative kræfter, vi har, og som derfor kan være med til at gøre en kæmpe forskel, siger Laura Storm.

Men, konstaterer hun også, forudsætningerne for den skaberkraft er ofte slet ikke til stede i vores virksomheder, fordi vi er alt for hårdt spændt for. Der er ikke nok menneskeligt overskud til at se sig selv i en større, systemisk sammenhæng, når arbejdsdagen mest af alt handler om at overleve.

- Når vi er stressede og har alt for meget kortisol i blodet, blokerer det for vores evne til at mærke empati, tænke kreativt og indgå i respektfulde relationer og samarbejder. Alt for mange virksomheder er præget af kulturer, som dræber trivsel og kreativitet. En ny Gallup-undersøgelse viser, at 85 % af den europæiske arbejdsstyrke er uengagerede i deres arbejde. Det er jo både helt horribelt og virkelig idioti.

Det ændrer imidlertid ikke ved, understreger Laura Storm, at vi alle bærer et ansvar. Vi har som individer i den industrielle æra været set som små, effektive maskiner, der hele tiden kan optimeres og producere mere, og derfor har vi udpint både os selv og alle systemer omkring os.

- Derfor er vi nu ved at save den gren over, vi selv sidder på. Og det mest deprimerende er, at vi er den første generation, som ved, hvor alvorligt det står til, og vi er den sidste generation, som kan gøre noget ved det i tide. Vi står ved en korsvej, og vi har brug for mennesker, som er empatiske og omsorgsfulde og kan tænke klart, så vi ikke vælger den forkerte vej, der fører os endeligt ud over afgrundens rand.

Skal vi starte forfra?

Laura Storm anerkender, at danske virksomheder har været gode til at arbejde med både CSR-ledelse og ESG-mål. Derfor ligger regenerativ ledelse heller ikke lysår væk, men løfter bæredygtighed til et helt nyt niveau.

- Bæredygtighed har indtil nu handlet meget om at se på tal, måle og reducere – forbrug, udledning af CO2 og så videre. Det er bestemt også vigtigt. Derfor vil jeg også gerne understrege, at vi på ingen måde skal smide alt ud med badevandet og starte helt forfra. ESG og CSR-tiltag rummer fine elementer, men skal man være meget firkantet, handler det meget om enten at reducere udslip eller at købe aflad, for eksempel ved at donere penge til den lokale fodboldklub, CO2-kvoter og så videre. I det regenerative mindset skal vi have fat i en helt ny ledelsesbevidsthed, hvor lederen ser sig selv som en gartner, der ser efter om jorden i organisationen er frugtbar, så den kan dyrkes, og om cellerne i organismen – medarbejderne – er så fulde af kraft, at de kan skabe forandring og nære økosystemet i sin helhed.

Regenerativ ledelse – hvordan?

Inden Laura Storm giver sine bud på, hvordan den enkelte leder finder sin vej i det regenerative mindset, anerkender hun til fulde, at budskaberne, tallene og implikationerne, der danner afsæt for den nye, regenerative bevidsthed, er en stor mundfuld at gabe over. Og at det er let at blive både overvældet og forpustet. 

Når vi lægger performancekulturen af os, kan vi se, hvem vi er

- Det er selvfølgelig vigtigt, at vi ikke bliver overvældede og giver op. Her er det gode budskab, at i det regenerative paradigme kan du få stor effekt ved at gøre relativt lidt. Du behøver ikke sætte 1.000 nye skibe i søen, siger Laura Storm og nævner, at noget så simpelt som at holde møder på en ny måde, hvor man insisterer på at skabe og gå ud med mere energi, end man kom ind med, kan være det første skridt, der gør en kæmpe forskel i en organisation.

Kan vi skabe en frodig have?

Det betyder også, påpeger hun, at en regenerativ forandring sagtens kan begynde med et enkelt tiltag, der skaber kraftfulde, regenerative ringe i vandet. Det afgørende er, at bevidstheden bag handlingen er at se sig selv som en del af et større forbundet system. Og om at finde modet – courage, der oprindeligt betyder at tale sin sandhed gennem hjertet – til forandringen, hvor lederen mærker en større indre forbindelse til sig selv og derfor er i stand til at facilitere møder og forbindelser, hvor det at lytte nærværende i dybden er den nye norm.

- Når man som leder først har fået ro på sit eget system, kan man gå videre med den oplevelse til teamet: Hvad sker der, når vi gør det her anderledes? Kan vi i fællesskab tune ind på, hvordan vores team skaber dynamikker og processer, der føles livgivende og nærende? Hvordan kan vi i fællesskab skabe en frodig have (organisation, red.) – hvilke næringsstoffer mangler vi? Er vores celler kraftfulde nok til at skabe forandring? Hvad gør os begejstret? Kan vi trække tempoet ned, trække vejret, kigge hinanden i øjnene, dvæle et øjeblik ved, hvad der foregår hos hinanden lige nu, og tale sammen på en ny måde?

Det behøver heller ikke tage mere end en time at mødes og tale sammen på en ny måde.

- Og jeg har set, at det skaber magiske ringe i vandet. Det handler ikke om, at nu skal vi krænge vores sjæl ud til hinanden på jobbet og dermed overskride vores egne grænser, men om, at vi tør være os selv på arbejdet. Når vi lægger performancekulturen af os, kan vi se, hvem vi er. Og så har vi jo i bogen mange bud på metoder, man kan arbejde med, for eksempel at ’mappe’, hvordan vores virksomhed ser ud som et økosystem, og hvordan vi med en fælles bevidsthed kan gøre tingene anderledes. Det kan starte med at udfylde DNA-hjulet med de 17 strenge, vi præsenterer, eller prøve nogle af de andre værktøjer, vi foreslår, siger hun.

Hvordan vil vi investere vores liv?

På sin egen regenerative færd har Laura Storm mødt en del mænd i jakkesæt med korslagte arme og et skeptisk ansigtsudtryk. Men hun har også set magtfulde mænd næsten hulke efter et af hendes foredrag, fordi de bliver ramt følelsesmæssigt af budskaberne og kan mærke, at de længes efter at gøre en forskel.

- Graden af resonans, også hos dem, jeg ikke havde troet var interesseret i det her, har overrasket mig. Da vi skrev den første, engelske udgave af bogen for fem år siden, ville ingen udgive den, fordi den var for snæver, nichepræget og ikke relevant, sagde forlagene. Så udgav vi den selv, gjorde nærmest ingenting for at markedsføre den, og den er nu oversat til syv sprog og er en international bestseller. Det siger mig, at der er en kæmpe kollektiv længsel efter nytænkning, også i ledelse, hvor vi kan se os selv i øjnene. Og hvor vi hver især overvejer, hvordan vi vil investere vores liv, og hvilken verden vi giver videre til den næste generation. Jeg tror, at mange er klar til at rulle ærmerne op og sætte den ene fod foran den anden og mærke, at de resonerer med verden omkring dem.

Regenerativ ledelse – hvordan?

I bogen ’Regenerativ ledelse. DNA’et i fremtidens livgivende organisationer og samfund’ har forfatterne en række forslag og metoder til, hvordan en virksomhed eller organisation kan komme i gang med regenerativ ledelse.  Alle metoder og værktøjer forklares detaljeret i bogen.

Her er et kort overblik over nogle af dem, som kan inspirere til nysgerrighed:

DNA-hjulet: Et evalueringsværktøj, der gør det muligt at reflektere over samtlige aspekter af DNA-modellen og vurdere, hvor organisationen i øjeblikket befinder sig i forhold til hver af 17 DNA-strenge. Værktøjet giver et overblik over, hvor godt I klarer jer, og hvad I bør give mere opmærksomhed.

Økosystemisk mapping: En kortlægning af økosystemet, som giver et overblik over alle de aktører og områder, der spiller ind i jeres levende system, og identificerer relationerne og dynamikkerne imellem dem.

Lederens personlige værktøjskasse:

Dagbog: Skaber selvindsigt, som styrker dit lederskab. Reflekter over dagen, og skriv de øjeblikke ned, hvor du både har følt dig anspændt og engageret.

Stilletid: Restituerer, lader tankerne falde til ro, reetablerer forbindelse til dig selv og skaber refleksion. Gør det gerne i naturen, som forfrisker både krop og sjæl. Praktiser det også i begyndelsen af hvert møde – det genskaber energi og nulstiller magtdynamikker.

Dyb lytning: Skaber fokus og retning og handler både om at lytte til dig selv, en anden person og en gruppe.

Organisatoriske værktøjer:

Konstruktiv feedback: Handler om ud fra et oprigtigt ønske at hjælpe et andet menneske til brugbare indsigter i, hvad der er gået godt, og hvad der kan gøres bedre. Det skaber mulighed for læring og udvikling.

Kvalitetssamtaler gennem dialog: Dialog er en regenerativ måde at tale og lytte på. Ved hjælp af dialog bliver du som regenerativ leder i stand til at arbejde dig igennem de uundgåelige spændinger og divergerende synspunkter på en respektfuld og udviklingsorienteret måde.

’Way of council’ – cirkelpraksis: Har udgangspunkt i den ældgamle praksis ’council’, eller ’råd’, hvor folk samles for åbent og ærligt at dele deres tanker og følelser i trygge, ikke-fordømmende rammer. Man sidder i en rundkreds og forpligter sig til at være helt nærværende, uden distraktioner, bedømmelser eller meninger, mens man lytter opmærksomt og har åbenhjertige udvekslinger med hinanden uden at forberede eller indøve svar. Med til praksissen hører et taleobjekt, for eksempel en pind, en sten, en bold eller lignende. Personen med taleobjektet er den eneste, som må sige noget, mens alle andre lytter med 100 procents opmærksomhed og nærvær.

Om Laura Storm

Laura Storm

Laura Storm er international ekspert i regenerativ ledelse og organisationsudvikling og stifter af den internationale bevægelse Regenerators med over 1.000 mennesker fra mere end 50 lande. Hun har i de seneste 20 år været med til at stifte globale projekter og organisationer inden for klima- og bæredygtighed. Hun har fået titlen ’Worldchanger’ af Greenbiz, er udråbt som ’Young Global Leader’ af World Economic Forum og blev i 2020 anset for at være en af verdens førende stemmer inden for regenerativ udvikling af Sustainable Brands. Hun sidder i flere bestyrelser, er en efterspurgt keynote speaker og rådgiver nationale og internationale virksomheder i regenerativ ledelse. Sammen med Giles Hutchins forfatter til bogen ’Regenerativ ledelse. DNA’et i fremtidens livgivende organisationer og samfund’ (Content Publishing, 2023).

Arrangementer

Arrangementer og netværk for dig, der er leder eller overvejer at gå ledervejen

Se alle arrangementer