26.02.2021
Her kan du i korte træk orientere dig i de specifikke forbedringer, der er aftalt for akademikerne i regionerne.
Den økonomiske ramme
I weekenden indgik Forhandlingsfællesskabet og Danske Regioner et OK21-forlig, som indeholdt en aftale om de generelle lønforbedringer over de næste tre år.
Udover de generelle lønforbedringer blev der som led i det generelle forlig aftalt at afsætte midler svarende til 0,45% af lønsummen til de såkaldte organisationsforhandlinger. Det er de midler, som Akademikerne og Danske Regioner nu er nået til enighed en fordeling af.
Løn
Små forhøjelser af trin 7 og 8 samt af basislønnen til special- og chefkonsulenter med:
- Trin 7: 909 kr. årligt
- Trin 8: 967 kr. årligt
- Specialkonsulenter 1.219 kr. årligt
- Chefkonsulenter 1.306 kr. årligt
Beløbene er i 2018-niveau. Lønforhøjelserne er pr. 1. april 2022.
Kompetencefond
Da vi indsamlede krav hos medlemmerne i februar 2020 ønskede mange regionalt ansatte, at der skulle stilles krav om etablering af en kompetencefond, så akademikerne i regionerne ville få mulighed for at søge om midler til individuel kompetenceudvikling. Nu er det aftalt, at akademikerne indtræder i den regionale kompetencefond fra 1. april 2021. Der kan søges om midler fra fonden fra 1. april 2022.
Pension
Parterne har aftalt at hæve pensionsprocenten fra 18,46% til 18,58%. Denne forøgelse af pensionsprocenten bliver omfattet af frit valg, så du kan vælge at få den udbetalt som løn. Forbedringen får virkning fra 1. april 2022.
Lønforløb tilpasses nye uddannelser
Der kommer over tid nye uddannelser til. Senest er det blevet muligt at tage en etårig kandidatuddannelse. Det er aftalt at justere lønforløbet, så det nu kan rumme de nye uddannelsesmuligheder. Hvis du er bachelor, betyder justeringerne, at du fremover vil slutte på trin 6 i stedet for på trin 5, som i dag.
Seniorbonus
Regionalt ansatte akademikere, får nu ret til en seniorbonus på 0,8% af den sædvanlige årsløn fra kalenderåret efter, de er fyldt 62 år. Seniorbonussen kan veksles til 2 betalte fridage, ekstraordinær pensionsindbetaling eller selvvalgt kompetenceudviklingsforløb efter medarbejderens valg.
Ph.d.ere og forskere
Medarbejdere, der som led i ansættelsen i regionen er indskrevet på en ph.d.-uddannelse ved et universitet, får fremover en ret til at få forlænget deres ansættelse svarende til den tid, de er fraværende på grund af barsels- eller adoptionsorlov.
Udenlandske forskere og lignende får mulighed for at vælge at få pensionsbidraget udbetalt som løn i stedet for indbetaling til den overenskomstmæssige pensionsordning. Ansættelsen skal være midlertidig og højst for en 5-årig periode.
Introforløb
Det har været en prioritet for Djøf at få skrevet ind i overenskomsten, at der på arbejdspladserne skal tages særligt godt hånd om de nyuddannede akademikere. Overgangen mellem studie- og arbejdsliv er udfordrende, og det er vigtigt, at nyuddannede akademikere bliver introduceret ordentligt til arbejdspladsen, arbejdsopgaverne og det ansvar, der ligger i jobbet. Fremadrettet vil det fremgå af overenskomsten, at der bør være særligt fokus på kompetenceudvikling og introduktion til opgaverne for nyuddannede akademikere.
Se hele forliget mellem Akademikerne og Danske Regioner.
Hvis du ikke fik læst Djøfs nyhed om det generelle forlig i regionerne, er det her.