Hvordan kan det være, at det ofte er kvinder på arbejdspladsen, der tager eller får de opgaver, der ikke står i jobbeskrivelsen? De opgaver, som ikke fører til forfremmelse, men måske snarere er karrierehæmmende for kvinderne.
Hvorfor er det fx ofte kvinderne, der ender med referaterne, praktikantvejledningen, studenteransættelserne, onboarding af nye medarbejdere, kollega-konfliktløsningen og støtten til kolleger i krise? For slet ikke at tale om festudvalget, kaffeindkøbet og gaveindsamlingen?
De spørgsmål stillede professor Lise Vesterlund og tre andre kvinder sig selv, da de stiftede Nej-klubben og derfra forskede i omfanget og konsekvenserne af kvinders ikke-forfremmende opgaver. Det kom der banebrydende resultater ud af, som har givet genlyd over hele verden. Blandt andet. at det er en misforståelse, at disse opgaver ikke har en værdi. Tværtimod er de forretningskritiske, viser deres forskning.
Kom med til oplæg og samtale med Lise Vesterlund og Anne Bach Waagstein, formand for Djøf Privat, om, hvordan vi i en dansk kontekst kan arbejde med konkrete ændringer på vores arbejdspladser, der omfordeler opgaverne, fremmer kvinders karriere og også giver mænd mulighed for at udfylde andre roller på arbejdspladsen til gavn for både ligestillingen, arbejdsmiljøet og din virksomheds bundlinje.