Dansk erhvervsliv har brug for dygtige medarbejdere med stærke kompetencer, og virksomhederne mangler i høj grad arbejdskraft. Alligevel bliver mange seniorer valgt fra, når de søger job.
Der er en overrepræsentation af 50-60-årige blandt de afskedigede medarbejdere i de seneste års fyringsrunder, ikke mindst i den offentlige sektor, selvom det fra politisk hold er besluttet, at danskerne skal blive længere på arbejdsmarkedet.
Tal fra Beskæftigelsesministeriets Seniortænketank viser, at op mod 50.000 seniorer kunne vende tilbage til arbejdsmarkedet, og hvis erhvervsfrekvensen for ældre hæves til niveauet for Norge og Sverige, ville yderligere 66.000 være i arbejde.
Djøf er gået foran med at sætte fokus på udfordringerne, og derfor sætter Pensionistforeningen seniorarbejdsmarkedet under lup for blandt andet at finde ud af:
- om arbejdsmarkedet er fordomsfuldt, og seniorerne diskrimineres?
- arbejdsgivernes syn på seniorerne og deres bidrag
- hvorfor går medarbejdere på pension, og hvilke incitamenter kan få seniorerne til at blive længere på arbejdsmarkedet?
Leder af forskningsprojektet SeniorArbejdsLiv på Aalborg Universitet og forfatter til bogen ’Seniorarbejdsliv’ professor Per H. Jensen, formand for Djøf Sara Vergo, arbejdsmarkedschef i Dansk Erhverv Peter Halkjær og fagjournalist Stefan Katic giver deres syn på seniorernes arbejdsmarked.