]]>

Kursus

Aktindsigt - nyeste praksis og problemstillinger

Få indsigt i den nyeste praksis om aktindsigt efter offentlighedsloven, og lær at håndtere de mest udfordrende problemstillinger efter loven.

Startdato og sted

02. december 2024
København V

Varighed

½ dag
14:30-17:30

Pris

3.500 kr. ekskl. moms
Medlemmer

Se alle priser

Hvem henvender kurset sig til?

Du er ansat i en statslig myndighed, en region eller en kommune. Du kan også være advokat eller anden rådgiver, der har berøring med offentlighedsloven. 

Det er en forudsætning, at du har grundlæggende indsigt i offentlighedsloven og også gerne erfaring med at arbejde med spørgsmål om aktindsigt.

På kurset får du:

 • den nyeste praksis fra Folketingets Ombudsmand om aktindsigt efter offentlighedsloven
 • et overblik over myndighedernes væsentligste udfordringer med offentlighedsloven og de løsningsmuligheder, du kan bringe i spil
 • mulighed for en dialog med eksperter og ligesindede om knaster og udfordringer.

Kursets indhold

Antallet af klagesager til Folketingets Ombudsmand om aktindsigt efter offentlighedsloven har været stigende de seneste par år, og det har afstedkommet en lang række udtalelser. 

På kurset kommer du i dybden med nogle af de seneste sager, og de erfarne undervisere gennemgår løsninger på de aktuelle dilemmaer og problemstillinger, som myndighederne har med anvendelsen af offentlighedsloven.

 • Dagens opbygning

  Få sidste nyt om aktindsigt efter offentlighedsloven fra førende eksperter

  2. december 2024, kl. 14:30 - 17:30
  Sted: Kalvebod Brygge 31, 1780 København V
  Kursusdagens temaer bliver tilpasset de områder, hvor offentlighedsloven har vist sig at byde på særlige udfordringer. De mange modsatrettede hensyn stiller krav til, at du forstår lovens mange lag. 

  Underviserne går direkte til de aktuelle og mere komplicerede områder i arbejdet med aktindsigt. Du kan forvente at få overblik over de udfordringer, som offentlighedsloven giver, og de løsningsmuligheder, der er i spil. Der vil også være rig lejlighed til dialog, og du kan få svar på alle dine spørgsmål.

  På kurset får vi besøg af Folketingets Ombudsmand, Niels Fenger, som giver en os sin vurdering af status på aktindsigtsområdet. 

  Det endelige program er klar ca. 14 dage før kurset, så du får indblik i de mest aktuelle temaer.
  Læs mindre

Hvem underviser?

Mohammad Ahsan

Mohammad Ahsan
Højesteretsdommer

Ahsan har indgående indsigt i den forvaltningsretlige lovgivning. Han har været ansat som kontorchef i Justitsministeriets Lovafdeling i det kontor, der havde ansvaret for bl.a. den forvaltningsretlige lovgivning. Som tidligere chef for Juridisk Afdeling i Statsministeriet har han behandlet en lang række sager om forvaltnings- og offentlighedsloven.

Ahsan har omfattende undervisningserfaring, bl.a. fra Københavns Universitet og Djøf-kurser. Han har skrevet ’Offentlighedsloven med kommentarer’ og var med til at skrive Offentlighedskommissionens betænkning, der dannede grundlag for den nye offentlighedslov i 2014.

Niels Fenger

Niels Fenger
Folketingets Ombudsmand

Niels har været ombudsmand siden 2019. Han blev dr.jur i 2004 og var i en årrække professor i forvaltningsret på Københavns Universitet indtil han i 2017 blev Landsdommer ved Østre Landsret. Niels har været medlem af Skattesagskommissionen og Bo Smith-udvalget. Han har tidligere arbejdet i Justitsministeriet, Indenrigsministeriet og ved bl.a. EFTA-Tilsynsmyndigheden og EU-Domstolen. Han er forfatter til en lang række bøger og artikler om forvaltningsret.
Rasmus Krogh Pedersen

Rasmus Krogh Pedersen
Kontorchef, Justitsministeriet

Rasmus er chef for Justitsministeriets forvaltningsretskontor, som er ansvarlig for bl.a. offentlighedsloven og forvaltningsloven, og som rådgiver andre ministerier om forvaltningsretlige emner. Rasmus har endvidere ansvaret for behandlingen af departementets aktindsigtsanmodninger og klager over underordnede myndigheders aktindsigtsafgørelser efter offentlighedsloven. Rasmus har tidligere været souschef hos Folketingets Ombudsmand.

Kursets form

Undervisningen veksler mellem oplæg og diskussioner.

Kurset svarer til 3 lektioner i forhold til den obligatoriske efteruddannelse for advokater og advokatfuldmægtige.

Det siger tidligere deltagere


Et ganske fint kursus med en generel indflyvning i nogle af de udfordringer, der kan være, når lovgivning møder fortolkning - samt gennemgang af de love der overvejes benyttet, når man får en anmodning om aktindsigt.
Kamilla Rostved, Specialkonsulent, Region Sjælland, Regionshuset

Pris og praktisk info

 • Pris
 • Ikke-medlemmer
  4.100 kr. (ekskl. moms)
 • Medlemmer
  3.500 kr. (ekskl. moms)
 • Dato og tidspunkt
 • 2. december 2024, kl. 14:30 - 17:30
 • Kursets referencenr.
 • 39158
 • Frist
 • Tilmeldingsfrist
  2. november 2024 kl. 16:00


  Afmeldingsfrist
  2. november 2024
 • Yderligere info, kontakt
 • Karin Rasmussen

  Karin Rasmussen
  Kursuskoordinator
  kir@djoef.dk
  33 95 98 33

 • Behandling af personoplysninger
 • Når du deltager i et arrangement hos Djøf, behandler vi nogle personoplysninger om dig. Du kan læse mere om Djøfs behandling af personoplysninger i vores privatlivspolitik.

Se alle